AYAM SAMBAL TOMYAM


Salam Ramadan

Menu hari ni merupakan menu hari pertama bersahur...emm..nampak sgt dah lama tak berblogging. Masa shima menaip ni..dah 10 Ramadan..byk lg gambar2 yg tak tahulah bila nak diupdate. Byk gambar2 kenangan terindah bersama insan2 teristimewa yg tak sempat shima sharekan di sini..kalau tayang pun citenya dah basi..huhu..sedih betul. Berblogging ni mmg memerlukan kesabaran. Memang shima salute abisla pd para blogger yg tersangatlah rajin mengupdate blog mereka. Mcm shima ni alahai...dahle bekerja, dgn bisnes lg...rasa mcm tak larat nak buat semua tu..tp disbbkan minat punya pasal..buatlah jg apa yg termampu.

Oklah panjang pulak citenya...resepi ni actually, main campak2 je. Tak tahulah tekak ni bila time bulan puasa dia boleh tukar tune pulak..suka lauk pauk yg masam2..sup dan ikan kering. Kalau time tak pose..takdelah beria sgt nak buat selalu. Tambahan lg mengenangkan si Imran yg suka mkn lauk2 yg sebegitu..so layan je la...asalkan dia nak bangun sahur..Sorilah ye..mutu gambar kurang memuaskan, amik gambar time sahur..dgn cahaya lampu kuning..asal boleh je...ahak..ahak..

AYAM SAMBAL TOMYAM

Bahan-bahan :

1 kg ayam
5 helai daun limau purut
2 Tbsp pes tom yam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sebiji bawang dipotong bulat

Bahan kisar :

10 batang cili kering/ cili merah
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 batang serai
Sedikit belacan
Cara-cara :

Ayam digoreng 3/4 masak. Ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Biar hingga naik minyak dan garing. Masukkan pes tom yam dan gaul rata. Masukkan ayam goreng, garam dan gula serta daun limau purut dan gaul biar sekata. Tutup periuk dan biar ayam masak sebentar di atas api sederhana lebih kurang 5 minit. Masukkan bawang yg dipotong bulat. Boleh letak sikit air kalau suka berkuah.Tutup api dan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment