DAGING KICAP BEREMPAH TOK ALANG


Assalamualaikum...
Selamat bercuti dan berhujung minggu...dah plan nak bawa anak2 bercuti? Shima nampaknya thn ni tak berkesempatan nak bercuti ke Bandung dan Jakarta lg. Kwn2 pesan beli baju renang muslimah la..dan lain2 tp maaflah byk2 tak dpt shima tunaikan..memandang baby shima masih kecik. Seri Qaisara baru 1 thn 6 bln, Muhd. Isyraq Razin plak 4 bln..isk..dahle breast feeding. InsyaAllah klu anak2 dah besar sikt, bolehla pi mkn angin thn depan..

Ok..kita balik pd n3 ari ni. Resepi ni,warisan family shima dari arwah nenek smpi ke mak shima. Arwah nenek shima mmgla air tangannya tiada tolok bandingannya. Mmg sedap, baik lauk pauk..sampailah kuih muih ni. Cubalah..mmg sedap..ada rasa manis kicap, pedas dr rempah kari, dan jintan halus dan kasar. Memang lain dr yg lain...cubalah!

Daging Kicap Berempah

Bahan2

1/2 kg daging-direbus terlebih dahulu.
5 biji Bawang Merah
2 biji Bawang Putih
Seruas halia
Seruas Kunyit hidup/ 1tsp serbuk kunyit
1tsp Jintan putih
1/2 tsp Jintan manis
2 btg Serai
1 tbsp Serbuk kari
1/2 cwn kicap manis (shima biasa guna Cap Kipas Udang atau Jalen)
Air asam jawa

Penyediaannya
Bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, jintan manis dan jintan putih ditumbuk lumat. Setelah itu masukkan 1 sudu rempah kari dan sedikit air. Jadikan pes. Setelah itu tumiskan bahan2 tersebut hingga naik bau dan serai yg tlh diketuk.. Masukkan air asam jawa tumis hingga mendidih, barulah masukkan daging yg tlh direbus terlebih dahulu. Setelah agak pekat, masukkan kicap lemak manis..dlm setgh cawan. Setelah daging hampir, masukkan bawang besar yg dipotong bulat dan cili merah/hijau yg dipotong serong. kacau sebentar dan tutup api.

*Bila dah letak kicap..shima tak letak garam dan gula dlm lauk tersebut. 


No comments:

Post a Comment