Assalamualaikum.....
Tu dia resepi yg dah terperam lama...tp x sempat2 nak post. Bg shima rasanya sedap...tp anak2 yg tak biasa mcm anak shima ni..dia mkn sikit je..lbh2 lg bila dia rasa serbuk kayu manis ni. Seri plak dia suka mkn sos kastard je...apple crumble tu dia kuis2 je ltk kat tepi piring. Maka terpaksalah shima yg kena abiskan...huhu.
Okey...jom la tgk resepinya...klu ada buah epal ijau yg terlebih bolehlah try resepi ni ye..
RESEPI APPLE CRUMBLE
Size: 6"x9" casserole
BAHAN2:
3 biji Epa Fuji - kupas kulit & hiris
3 sb Gula Perang*
1 st Serbuk Kayu Manis* (* campur)
75g Tepung
40g Mentega
1 sb Gula
SOS KASTAD:
250ml Susu Segar
1 sb Gula
1 sb Tepung Kastad
1/2 st Esen Vanilla
CARA2:
1. Gris bekas kaserol and susun hirisan epal.
Tabur 1 sb gula campuran kayu manis.
Susun lagi hirisan epal & ulangi sehingga 3 lapis.
2. Campur tepung & mentega seperti serbuk roti.
Campurkan gula & tabur ke atas hirisan epal.
3. Bakar 180C selama 30 minit.
4. Campur rata kesemua bahan sos kastad.
Masak dgn microwave 4-5 minit, kacau setiap seminit.
5. Hidangkan Apple Crumble dgn sos kastad & aiskrim vanilla.
No comments:
Post a Comment