Ummm cakkkkk!!!
Apa khabar? Jgn risau, shima tak nak cite byk, coz ramai yg dah mabuk tengok menu ni..hehe. Maklumlah org johor..memanglah tak bleh tinggal asam pedasnya. Sampai byk sgt versi asam pedas...mcm2 dia org bubuh. Tak taula yg mana satu original..Yg penting mesti ada rasa masam, pedas dan masin sedikit..barulah dipanggil asam pedas. OK..jom la salin resepinya ye...ASAM PEDAS IKAN SEBELAH
Bahan-Bahan:
6-8 ekor Ikan (Kembong/Pari/Cencaru/Kerisi atau lain2 ikan yg sesuai)
Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)
Daun Kesum (shima ganti daun limau purut)
Semangkuk air asam jawa
Sedikit halia-dihiris
Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)
Daun Kesum (shima ganti daun limau purut)
Semangkuk air asam jawa
Sedikit halia-dihiris
Garam secukup rasa
Secubit gula
Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili Kering
Cara-cara memasak:
Secubit gula
Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili Kering
Cara-cara memasak:
- Tumis halia diikuti bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) -- kalau xbetul2 garing xsedap tau.
- Masukkan semangkuk air asam jawa..pastu tunggu sampai kuah mendidih
- Bila dah mendidih, masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, kalau x tenggelam tambahla air lagi)...biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih
- Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan daun kesum/limau purut, garam & secubit gula
- Biarkan api maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahla apa2 yg patut...Ikut pengalaman saya, rasa asam pedas yg sedap ialah masam & masinnya terasa. Jika guna ikan lembut, pastikan masak jgn terlalu lama, krn isi ikan akan hancur.
- Tutup api, dan bolehlah dihidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment