Taknah celoteh panjang hr ni, sbb ngantuk dah tahap gaban. Dah 2-3 actually shima buat kek ni. Tp mcm biasa, anak2 dah tak sabar nak mkn, so tu ajela yg tinggal...Ok, sape minat kek ni meh salin resepinya yok...
Japanese Cotton Soft Cheese Cake
Sumber : Alma Myr
Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci
Bahan
A:
250g
cream cheese
50g
butter
100
ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml
6
biji kuning telur *izah guna 7 biji gred B
1
sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila
1/4
sdk garam
60g
tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
20g
tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan
B:
140g
gula kastor
6
biji putih telur *izah guna 7 biji gred B
3/4
sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar
Cara-cara:
Step
I : Utk adunan A:
Cairkan
cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2
dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream
cheese tu td.
Kemudian,
campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning
telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul
hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul
guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan
sebati).
Step II : Utk adunan B:
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Step III :
Campurkan
adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau
smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg
digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak
perlu gris ya. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar
kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160
degrees C / 325 degrees F.
Waterbath
= sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas,
kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air
panas. Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis
oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga
agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak. Sisip tepi kek dan
terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.
Blueberry Topping (optional)
Sumber
: alongRoz@myresipi
1
tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
30ml
Air
150g
Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan
Cara-cara
:
Campurkan
gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry.
Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan s
No comments:
Post a Comment