Bun Poket Sardin



Assalamualaikum...dan salam 1 M'sia. Shima continue balik n3 yg dah lama tertunda. Nama je cuti sekolah..tp keje2 lain tetap menunggu. Tu yg sempat pose gambar je dulu. Nak menceceh ke...nak mengomel ke bleh wat kemudian..hehe. Okla..balik pada resepi hari ni..actually shima dah buat byk kali, bkn apa..sbb senang dan sedap. Inti tu buat dulu..simpan dlm peti ais. Sok pg...tinggal masukkan inti dan celupkan dlm telur, panaskan atas pan..dah siap!! Klu tak suka sardin, bleh je tukar dgn inti lain..Ok..jom tgk resepinya..


BUN POKET SARDIN

  • 1 tin sardin
  • 1 biji bawang besar - dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • sedikit air
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak atau merjerin
  • roti bulat secukupnya - dibelah 2 jgn putus
  • 2 biji telor - dipukul sikit (utk celup roti)
  • mentega secukupnya untuk goreng roti

Cara Penyediaan Inti:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali non-stick. dan tumiskan bawang besar dan bawang putih. Kacau sebentar hingga naik bau.
  2. Masukkan cili kisar dan kacau sebentar.
  3. Masukkan sardin yg telah dihancurkan.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Biarkan sejuk sebentar.
  6. Letakkan inti di tengah2 roti dan rapatkan belahan roti.
  7. Celupkan permukaan roti yg dibelah ke dalam telor yang dikocok tadi.
  8. Panaskan 2 sudu besar mentega dengan api perlahan di dalam non-stick pan dan letakkan roti 3 - 4 ketul sekali gus. Balik-balikkan sekeliling roti hingga nampak telor salut tadi masak. Buat hingga habis. Angkat dan hidangkan panas-panas.


No comments:

Post a Comment