Assalamualaikum....
Mlm ni, shima tak nak story panjang2..sbb ada byk keje lain yg shima nak siapkan huhu. Sebenarnya, dah lama sgt shima teringin nak masak kacang phool ni..rasanya dah berbulan2 kacang panggang dlm tin tersimpan je dlm peti ais. Jd, bila hubby asyik tanya je bila nak buat..maka pd hari sabtu yg lepas shima pun beranikan diri utk mencuba. Maka dgn lafaz Bismillahhirrahmanirrahim..shima pun mulalah memasak Kacang Phool. Namun, kacang phool shima ni tak cukup sifat...sbb shima tak guna kacang parang, sebaliknya kacang panggang dlm tin. Puas shima cari merata2 di sini, tp tak jumpa pun kacang phool dlm tin..begitu jg yg mentah. Maka slps shima surfing, maka shima jumpa jln penyelesaiannya dgn menggunakan kacang panggang. Hehe...alhamdulillah jd jugak...sedap..nyumm..nyum..dan 2 tin kacang panggang tu abis utk mkn hari tu jg. Mula2mkn dgn roti Gardenia..tp tak cukup..lastly ptg tu beli roti perancis 2 ketul..pun licin jg. Mmg ada sedikit perbezaan dr segi tekstur..krn kacang panggang ni dia lembut sgt..jd jgn dikacau selalu, krn ia akan menyebabkan kacang tersebut hancur. Berbeza dgn kacang parang, dimana teksturnya lebih pejal dan keras sedikit. Anyway...rasanya tetap sedap...dan imran siap order suruh buat lg weekend ni...emmm..
Ok...nak resepi Kacang Phool, boleh c & p di sini ye..TQ Ayu dr Singapore..atas resepi yg sgt sedap ini...
Kacang Phool
Sources:-From Ayu@ Curlybabesatisfaction
Sources:-From Ayu@ Curlybabesatisfaction
Bahan2:-(4-5 orang)
1 tin foul medammas(kacang parang)-diblender dengan sedikit air
1/2 sudu kecil serbuk jintan putih*
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
1/2 sudu kecil bawang putih kisar*
1 sudu kecil bawang besar kisar*
1 sudu besar rata cili kisar*
1 sudu besar minyak sapi
11/2 sudu besar minyak
air secukupnya
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis*
1 sudu kecil serbuk ketumbar*
1/2 sudu kecil bawang putih kisar*
1 sudu kecil bawang besar kisar*
1 sudu besar rata cili kisar*
1 sudu besar minyak sapi
11/2 sudu besar minyak
air secukupnya
garam secukup rasa
Bahan hiasan & Taburan:-
5 batang cili hijau dihiris bulat
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 biji telur digoreng 'mata lembu'
5 biji limau sambal, dibelah 2 untuk diambil jusnya
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 biji telur digoreng 'mata lembu'
5 biji limau sambal, dibelah 2 untuk diambil jusnya
1-2 batang roti perancis atau secukupnya - dipotong dan dibakar didalam oven sebelum dihidang
Method:-
Panaskan minyak sapi & minyak didalam kuali dan tumiskan bahan2 yang bertanda* hingga naik bau. Masukkan kacang parang yang telah diblender tadi, gaul rata. Masukkan garam dan sedikit air kalau adunan nampak pekat, atau terpulang nak pekat atau cair macam mana, tapi jangan terlalu cair atau terlalu pekat ya. Bila sudah mendidih matikan api. Siap untuk dihidang bersama bahan2 hiasan taburan dan perah jus limau sebelum dimakan/cicah dengan roti perancis yang telah dibakar tadi..
No comments:
Post a Comment