MEE BANDUNG MUAR


Assalamualaikum...

Buka puasa apa hari ni? Shima hari ni teringin nak mkn mee bandung. Dah lama jg tak masak mee bandung ni. Dah 2-3 kali shima mkn mee bandung kat gerai2 tp masih tak menepati selera shima. Ada yg kuahnya cair...alahai..dan mcm mee sup pun ada..Sah! ni mesti bkn org muar johor...hehe. Klu mee bandung muar kuahnya pekat..dan tak letak kacang. Dulu shima letak kacang jg, tp lps shima belajar sikit2 dr kakak shima, dia ajar shima cara msk mee bandung muar yg sebenar tanpa letak kacang tanah. Cuma perbanyakkan udang kering atau udang geragau kalau suka bg memekatkan kuahnya..Okeylah, jom kita semak resepinya..

MEE BANDUNG MUAR
udang dan daging - direbus 

bahan kisar
30 tangkai cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 cwn udang - direndam dan dikisar

2 sudu besar sos tomato
6 sudu besar sos cili
2 kiub daging
garam dan gula secukup rasa
udang
fish ball
sotong
tomato dibelah 6
karot
bunga kubis
telur

bahan yg dimakan bersama
daun sawi - di celur
mee kuning
daun sup n daun bawang
bawang goreng
Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar hingga naik bau dan garing. Masukkan daging dan air rebusan tulang masak hingga mendidih. Masukkan kiub daging, sos tomato, sos cili,  dan gula. Masak hingga gula larut. Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa. Masukkan udang, sotong, fish ball dan masak hingga sedikit pekat. Akhir sekali masukkan karot, dan bunga kubis. 

Masa menghidang panaskan kuah dan pecahkan telur dlm kuah (jangan kacau) biar hingga telur keras dan bolehlah dihidangkan.... bersama mee kuning, sawi daun sup daun bawang, bawang goreng,  dan cili jeruk jika suka...

No comments:

Post a Comment