KANGKUNG GORENG BELACAN



Assalamualaikum....

Suka tak makan sayur kangkung? Shima suka jg sayur ni, cuma shima pernah dengar org tua2 kata, tak brp elok makan sayur ni sbb sejuk. So far, shima takde masalah lg, makan sayur2an yg org kata sejuk mcm kangkung, timun, labu dsb. Tak taulah dah tua nnti. Harap2 takdela mungkin sbb shima amalkan mkn jamu. Ada sesetengah org tu shima tengok byk sgt pantangnya..kesian jg..tp itulah tubuh bdn setiap org tak sama. Mcm shima alah sikit mkn seafood..merenyam2 le lps tu hidung ni. Bahagian masing2..ye tak? Apapun setiap penyakit itu ada ubatnya. Shima ni jenis jarang makan ubat doktor, melainkan klu terpaksa. Shima lebih percaya kpd perubatan alternatif. Ok..la melalut pulak shima ni. Balik pd resepi hari ni..nak salin ke resepinya? Mesti ramai yg dah tau kan? Pejam mata pun boleh masak. Ok..terpulanglah ye..yg penting shima sharekan resepinya di sini k..


Kangkung Goreng Belacan
 
BAHAN-BAHANNYA :
1 cekak kangkung
1 genggam udang kering atau ikan bilis*
1/2 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cili padi merah
1 inci belacan*(*ditumbuk lumat)

CARA MEMBUATNYA :
  1. Kangkung disiang berasingan, batang yang lembut dikerat pendek, cuci bersih dan toskan. Daun pula dicuci dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan tunbuk lumat jingga harum, tambah sos tiram dan sedikit garam. Masukkan sedikit air, kacau rata. Masukkan batang kangkung dan bila lembut, masukkan pula daunnya, Besarkan api, gaul rata2 dan bila kangkung lembut boleh matikan api. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment