Kuih Lopes



Assalamualaikum...

Salam ceria...moga anda semua sihat walafiat hendaknya. Suka tak makan kuih lopes ni? Shima suka sgt kuih ni..tapi selalu keinginan utk membuat sendiri terbantut bila terbayang kesukaran arwah nenek shima membuatnya dulu. Malah mak shima pun selalu beli yg dah siap je di pasar malam. Terbayang2 dimata, arwah nenek shima membalutnya dgn daun pisang berbentuk 3 segi kemudian diikat dan di rebus mcm buat ketupat. Tapi bila shima meronda2 kat rumah sifu2 masakan ni tgk dia org ni buat senang je...isk tak boleh jd ni. nak kena belajar ni...maka dgn semangat y berkobar2 shima pun mencubalah resepi kegemaran shima ni...

Alhamdulillah, jadi cuma shima terbuat agak tebal sikit pulutnya...maklumlah budak baru belajar hehe. Tapi shima tetap rasa happy sbb kali ni shima dah boleh buat sendiri...TQ pd Dayang Jack, Kak Ct Delima dan ramai lg yg sudi berkongsi resepi yg sedap ni. Shima pasti buat lg lps ni...

Oklah, sape nak resepi boleh copy paste di bawah ye

KUIH LOPES
Bahan-bahan:



2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu kecl garam
Beberapa titik pewarna hijau
Kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam.

Cara penyediaan:

1. Cuci beras pulut, rendam beras pulut dgn air yang dicampurkan dengan perwarna hijau dan air kapur. Rendamkan selama 3jam. 
2. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.
3. Toskan beras dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
4. Kemudian masukkan santan yang dicampurkan dgn garam dan air pandan kukus lagi selama 30minit.
5. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut yg telah masak tadi dan tekan padat2 dgn plastik/daun pisang.
6. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yang disukai. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
Bahan Untuk Air Gula:
3 ketul gula melaka

5 sudu besar gula
3 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul.

Cara penyediaan:
~ Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Bila mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat/pekat. Bila sudah sejuk bolehlah dimakan bersama pulut.



No comments:

Post a Comment