Dah pernah mkn brownies? Apa itu brownies? Ala...shima dulu tak brp kisah pun ttg brownies..shima bayangkan rasanya mcm kek coklat biasa. Shima pernah mkn brownies yg sedap masa jalan2 ke Bandung. Rasanya kalau ke Bandung, x sah klu x singgah ke Kartika Sari utk beli brownies sbg ole2. 1st time ke sana..bw balik cuma 3 kotak je. Tp pi kali ke 2, Shima beli berkotak2 utk disedekahkan kpd kaum keluarga. Tak kurang jg ada yg memesan. Tp pemergian kali ke 2 ni, shima diperkenalkan oleh supir kami sms di sana satu lagi brownies yg pd tekak shima lebih besar saiznya dan sedap iaitu jenama Amanda.
Shima difahamkan Amanda terlebih dulu yg mempelopori brownies di sana, barulah Kartika Sari. Tp spt yg kita sedia maklum, jk kaum "itu" yg menguasai ekonomi..mmg dia akan lbh maju..maka oleh sbb itu Amanda kurang gah namanya. Nama2 org disana kdg2 amat mengelirukan kita. Ada yg nama mcm omputeh tp muslim..ada yg nama mcm melayu, tp non muslim. Shima pun yg beritahu supir kami semasa di sana..dia yg bertahu ttg brownies..malah dia jg tunjukkan tpt di mn Amanda Brownies ni boleh didapati. Cuma di kedai2 kecil dan push cart di tepi2 jln... Shopping complex shima x pasti pulak. Walaupun dah rasa keenakan brownies tp hati shima ni masih lum tergerak nak buat. Hinggalah.....
Jeng!jeng! jeng!..shima berblog walking kat rumah Kak Ita Masam Manis.Tak thn dengar penerangan k. ita yg kt sunggah sedap dan blah..blah..shima nekad nak cuba jg pd hari esoknya. Nasib baik coklat bar tu tak cukup..klu x mlm tu jg shima buat. So...tara!!!! inilah hasilnya...mmg sedap! rangup diluar dan moist di dalamnya. Asyik dok mengulang je. Tika shima masukkan n3 ni, shima ingat dah 4 kali shima buat dlm ms x smpi 2 bln..dan dah ada pun yg order..kwang..kwang..kwang..Hah, tgu apa lg tu..salinlah resepinya..gerenti puas hati!
CHEWY
GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber
: MasE/Kak Ita Masam Manis/Bro Rozzan
Bahan-bahannya
A
250g
butter - potong kecil2
400g
baking chocolate - potong kecil2
B
6 biji
telur
340g gula
perang (brown sugar)
2 tsp esen
vanilla
20g
chocolate emulco (I used 1 sudu makan)
C
80g tepung
gandum } diayak
60g serbuk
koko } "
140g
kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn
tepung dan koko
Cara-caranya
1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (saya gunakan loyang 10" x 10")
2.
Double boil bahan
A hingga
cair , ketepikan biar suam sikit.
3.
Pukul bahan
B hingga
gula hancur - guna hand whisk saja.
4.
Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.
5.
Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn
terlalu lama.
6. Tuang
ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.
7. Setelah
masak, biarkan brownie tu dalam acuan hingga sejuk. Rasanya akan
lebih sedap jika disimpan semalaman
8. Enak
dimakan begitu saja atau dibubuh ganache. Boleh juga dimakan dengan
ais krim.
No comments:
Post a Comment