KEK COKLAT MOIST CHEF ZUBAIDAH


 
 
Assalamualaikum...
 
Lagi n3 kek coklat...haha..nak buat camne ek..klu anak2 dah mmg suka. Nama pun budak..mmglah sukakan coklat..erm. Selagi terdaya ikutkan je la..lg pun x la susah mana pun. Kalau tgk kek coklat yg shima post sblm ni..kebykannya togel je. X letak ganache pun..bkn x mau letak..tp memikirkan nnti kek selamat dijilat ganachenya oleh anak2 especially si seri, sape plk nak mkn keknya??terpaksalah maknya habiskan jg..Aduiii..tu yg skrg shima jarang ltk ganache..biarlah plain camtu je.
 
Oklah, jomm..kita layan resepi yg sgt moist, mudah dan sgt sedap ni..
 
KEK COKLAT MOIST
 
Resepi Asal: Chef Zubaidah

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya.Tak payah sampai menggelegak/mendidih.

2. Satukan dengan telur yang dipukul tadi dengan hand whisk. Gaulkan bahan2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.

3. Masukkan ke dalam tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus

4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.



 
 
 

No comments:

Post a Comment