NASI MINYAK HUJAN PANAS


Assalamualaikum....

Lamanya tak bersiaran....rindu rasanya. Hati ni meronta2 tiap2 hari nak berblogging, tp apa kan daya...tugasan hakiki perlu dibereskan terlebih dulu. Jadi pada hari ini, barulah shima berkesempatan nak masukkan semua resepi yg telah tersimpan sekian lama...Harap2 sempatlah hendaknya...Sebenar2nya resepi ni Shima buat pada bulan lepas. Hati ni memang dah lama teringin nak memasak berbagai jenis nasi sbg hidangan utama...tp kesibukan membatasi segalanya. Maka pd hari tersebut, dgn lafaz bismillah..shima pun mencuba Nasi Minyak Hujan Panas. Alhamdulillah, berjaya jg akhirnya...Sebelum ni Shima pernah try masak nasi beriani..tp kurang menjadi..krn sukatan air terkurang. Maklumlah masak nasi guna beras beriani, tak sama dgn beras biasa. Jd kali ni...shima belajar dr kesilapan...shima ikut sukatan betul2...hah..barulah cantik kejadiannya. Shima guna beras beriani yg paling panjang..cuma sayang sikit, sbb shima terlebih kacau jd, nasinya patah2. Ikutkan kena kacau guna chopstick..tp kat rumah ni manalah ada chopstick jd..guna senduk je. Tu yg patah2 nasinya...huhu.

Selain itu Shima jg sediakan Ayam Kari Serai Wangi dan Acar Timun Nanas utk dimakan bersama2 dgn nasi tersebut. Sedap.....lepas ni Shima pasti akan buat lagi...nyum2. Ok...jom salin resepinya..

NASI MINYAK HUJAN PANAS
Bahan-Bahan

* 4 cawan beras basmati
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam
* 2 helai daun pandan
* pewarna merah, kuning dan hijau

Bahan Tumis

* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga

Bahan Hias

* Bawang goreng
* Kismis

Cara-Cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
      Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  2.   Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
      Masukkan beras dan gaul rata.
      Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
      Masaklah nasi sehingga masak
      Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
      Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

No comments:

Post a Comment