Assalamualaikum semua..
Sebelum shima tersengguk depan dpn laptop ni, baik shima masukkan n3 ni cepat2. Alah sayur yg sangat simple dan sedap ni, shima mmg biasa buat klu stok hati ayam ada di rumah. Tp sekarang ni shima reduce penggunannya sbb byk yg shima baca kita tidak digalakkan makan organ dalaman ni krn boleh membawa pelbagai penyakit.
Jadi apa lagi salinlah resepinya...
Sayur Campur Hati Goreng
Bahan-bahan
: (Sumber:DayangJack)
300
g hati ayam (dibersihkan, dipotong ikut suka)
2
ulas bwg putih(ditumbuk lumat)
10
biji cili padi (ditumbuk lumat) - separuh atie belah 2 jer.
serbuk
kunyit secukupnya
1
labu bawang besar (dimayang dan digoreng sedikit)
garam
secukup rasa
kacang
panjang dipatah2
Sayur
kobis
Cedikit cili benggala
Cara-cara
:
Panaskan
sedikit minyak. Masukkan hati yg telah diperap dgn kunyit serbuk dan
garam.
Gorengkan
hingga ¾ suku masak.
Kemudian
masukkan, kacang panjang dan sayur kobis. Kacau lagi. (tak perlu
dimasak terlalu lama)
Setelah
masak, masukkan bawang merah yg dipotong bulat dan sedikit lada benggala. Gaul sebentar hingga bawang sedikit layu.
Hidangkan
panas2
No comments:
Post a Comment