Chinese Donat

Sarapan apa pg tadi? Pg ni Shima sediakan donat yang paling simple, tapi sedap..Sebenarnya tekak ni dah tak larat nak telan roti dan cekodok setiap hari, almaklumlah org dalam pantang..mana boleh makan sedap2 mcm orang sihat. Paling penting, takde telur..kang tergaru2 pulak kat tempat luka tu.. Lepas tu hari2 minum Nestum atau Quacker Oat. Kalau tak kurus juga raya ni..tak taulah. Dahlah raya tahun ni tempah kebaya 3 helai...so, by hook or by crook memang kena kurus mcm asal..sekarang ni berat dlm 56kg..berat asal 50kg..tercapailah hendaknya masa raya nnti..amin..


Okla..balik cite pasal donat tadi. Sebenarnya Shima jarang buat donat ke roti ke, yang menggunakan yis segera ni. Bukan apa, takut tak sempat..nak uli, nak tgu naik lagi..isk..kul berapala nak pi sekolah..kalau ada BM tu ok la..tp cita2 nak beli memang ada...insyaAllah akan beli jg tak lama lagi. Chinese Donat ni..senang sbb tak payah guna yis, dan tak payah tunggu naik pun, uli kejap, picit2 lepas tu goreng..dah siap!! Nampaknya anak2 pun suka..berebut2 nak makan..sampai nak snap gambar pun susah..dahle maknya tak kreatif nak deko dan shoot gambar...Jgn gelakkan tau, sbb ada yg terover cook..tu yg gelap sikit donatnya..hehe tak senonoh betul..
Ok..sape nak try, kat bwh ni resepinya...


Chinese Donut

Sumber 1001 Resepi

Bahan:
2 cawan tepung
1/2 tsp garam
21/2 tsp baking powder
1/3 cwn shortening/butter
3/4 cwn susu segar
Minyak masak untuk menggoreng
Gula castor utk salut donut 

Cara buat:
1. Satukan tepung, garam dan baking powder ke dlm mangkuk
2. Masukkan butter ke dlm mangkuk tepung tadi dan gaulkan hingga menjadi crumle. Gaulkan sehingga tiada ketulan besar.
3. Masukkan pula susu segar dan gaulkan hingga jadi doh berbentuk bola
4. Dengan tangan, uli lembut dan picit doh 8-12 kali. Jgn terlebih uli.
5. Panaskan minyak atas api yang sederhana kecil.
6. Ambil sedikit doh dan bulatkan  dan kemudian leperkan sedikit.
7. Goreng hingga keperangan, selama 2 min setiap bahagian.
8. Angkat donut dan terus golekkan  ke dalam gula castor untuk salutan. 


No comments:

Post a Comment