CUCUR / CEKODOK NASI


Assalamualaikum...

Hah..ni dia menu yg paling senang disediakan utk breakfast...campak2 je bhnnya...potong2..lps tu kacau2..lps tu goreng...lps tu apa lg...ngap le..
Nak tau apa rahsia Shima agar cucur/cekodok tu tetap lembut walau sampai ke petang..jeng..jeng..senang je, campurkan adunan tepung gandum tu dgn nasi lebihan mlm yg tak abis makan. Senang kata nasi sejuklah. Selain buat nasi goreng, nasi sejuk ni byk gunanya selain buat cucur/cekodok nasi boleh juga buat Apam Snow White...emmm..nyum..nyum...lembut dan gebu sgt..tau.
Oklah..menu cekodok/cucur..klu family shima panggil Jemput2 Nasi..ni..memang dah jadi menu wajib ada dlm seminggu. Selang 2-3 hari..anak2 mesti order..termasuklah bapanya. Semua anak shima ni..terikut2 selera bapanya..sbb memang favourite ayahnya sejak kecik dulu. Cuma mak mertuanya shima buat cucur ni cara dia..yg paling simple..guna tepung, ikan bilis, bawang, dan air panas utk melembutkan cucur. Tp family shima pulak..lain kaedahnya..klu buat cucur..segala sayuran dlm peti ais mesti dimasukkan dlm adunan tu..daun kucai ke, daun sup ke, daun bawang ke..taugeh ke, carrot ke, kentang ke, kacang buncis ke...pasti dihumban sekali dlm adunan cucur tu..meriah tau..Oklah jom tengok resepi shima...

CUCUR/CEKODOK NASI

Bahan-bahan

2 cawan nasi
3 cawan air
Tepung Gandum secukupnya
Segenggam ikan bilis
Sedikit cili merah-dihiris
1 biji bawang besar-dipotong dadu
Sedikit garam dan gula.
Sayur2an-jika suka

Cara Membuatnya

Blend/kisar nasi dan air hingga menjadi halus berkrim. Tuangkan ke dalam mangkuk yg sesuai, masukkan ikan bilis. cili merah, bawang besar, garam dan gula. Masukkan jg sayur2an yg anda suka. Akhir sekali barulah masukkan tepung. Pastikan adunan tidak terlalu lembik. Shima anggarkan lebih kurang 2 cwn tepung..jika lembik tambahkan tepung, jika terlalu kental tambahkan sedikit air..spt membuat cucur biasa. Setelah digorang bolehlah dimakan dgn sos cili atau sambal kicap pedas...Sedap dimkn panas2...


1 comment:

  1. Sy pun mmg gemar cekodok. Tapi, cekodok nasi belum pernah rasa lg.

    Insya-Allah akan sy cuba nanti. :)

    ReplyDelete