Assalamualaikum...
Lamanya tak berblog...hari2 busy..rasa mcm nak cepat2 je pencen..nak tumpukan perhatian dgn keje2 rumah tangga. Macam tak larat nak buat paper work..lps tu semuanya urgent..boring betul. Oklah..cite pasal keje ni..mmg tak habis..baik cite pasal masak2...lg best ye tak..hehe..Kali ni shima buat apam pisang. Dah bermacam2 resepi apam pisang shima try..dan yg ni antara resepi yg sedap shima pernah rasa. Lembut dan gebu sangat..terasa sgt pisangnya..x payah pakai esen pisang. Anak dara Shima suka betul makan apam..termasuklah apam pisang ni. Ok..puan2 tgu apa lagi..salinlah resepinya ye..
APAM PISANG
Resepi asal : Diana
Sumber: Ros Jintan Manis
Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair) .
1/4 cawan gula
4 biji pisang emas, sederhana besar*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
Cara membuatnya :-)
1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
2 biji telur gred A
100 ml minyak jagung (atau mentega cair) .
1/4 cawan gula
4 biji pisang emas, sederhana besar*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)
Cara membuatnya :-)
1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (mat guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
No comments:
Post a Comment