Assalamualaikum...
Ini antara kek coklat yg sedap yg pernah shima makan...dahle senang membuatnya..sedap pulak tu. Anda semua patut cuba resepi ni..tak nyesal punya. Actually shima plan nak wat toppingnya dgn choc ganache..tp tak sempat sbb anak2 dah menunggu kek ni dipotong bila je kuar dr oven panas2. Tak sempat pun nak snap pic masa tgh panas tu. Jd inilah dia yg tinggal...huhu..
Ok..nak resepinya tak?...salin jgn tak salin...
AMERICAN CHOCOLATE CAKE
Sumber : Kak Ummi
BAHAN:
- 2 cups flour*
- 2 cups granulated sugar - guna caster sugar
- 3/4 cups cocoa*
- 2 tsp baking powder*
- 2 tsp baking soda*
- 2 eggs
- 1 cup of milk (fresh)
- 1 cup of corn oil
- 1 tsp vanilla essence
- 1/2 tsp salt 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water
Cara;:-
- Ayak bahan * sekaligus
- Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air. (akak pukul lebihkurang 1 1/2 minit gitu..)
- Masukkan bahan yg diayak, air dan susu, kacau kejap dgn senduk kayu.
- Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min.
Bahan Topping/Ganache:-
- 1 tin susu pekat - boleh kurangkan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/3 cawan serbuk koko (akak guna Van Houten)
- secubit garam
Cara:-
Campurkan susu, serbuk koko dan minyak. Masak atas api perlahan saja hingga pekat dan kacau selalu dengan whisker. Masukkan garam dan esen, kacau. Bila telah pekat dan berkilat (lebih kurang 10 minit), tutup api dan biarkan sejuk. Sapu atas kek
No comments:
Post a Comment