Lama dah tak buat mapin..actually, dah lama sgt shima simpan popy seed ni dlm peti ais..barulah berkesempatan nak buat. Sedap jg mapin ni terasa lemak yg dtg dr poppy seed selain bau harum oren..anak2 shima pun suka..lebih2 lg si Seri Qaisara..siap tunggu dpn oven lg..tak sabar2 nak tgu mapin masak...
Ok..sape nak boleh salin resepi ni ya...sy copy dr blog Hayati Ibrahim TQVM..minta halal ya..
ORANGE POPPY SEED MUFFIN
Bahan-Bahannya
125 g unsalted butter (boleh guna butter biasa)
125 g gula perang (brown sugar, kalau guna gula halus biasa
rasanya kena kurangkan
beratnya kepada 110g, kalau tak manis sangat)
1/2 camca teh ovallate
150 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
1 camca teh baking powder*
10 g susu tepung*(*disatukan dan ayak)
25 g serbuk badam
2 biji telur gred A
15 g popy seed (biji kas-kas)
1 biji oren, parut kulitnya dan perah jus
Cara membuatnya :-
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Putar mentega, gula perang dan
ovallate hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus putar
hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren, gaul rata.
2. Satukan tepung yang telah diayak bersama popy seed dan serbuk
badam, gaul rata. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung
berselang seli dengan jus oren hingga habis. Gaul rata.
3. Sudukan ke dalam muffin cup, atau paper cup yang dialas dalam
muffin mould (seperti gambar disini..), 3/4 penuh. Buat hingga siap
dan bakar 12- 15 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum
dihidangkan
Bahan-Bahannya
125 g unsalted butter (boleh guna butter biasa)
125 g gula perang (brown sugar, kalau guna gula halus biasa
rasanya kena kurangkan
beratnya kepada 110g, kalau tak manis sangat)
1/2 camca teh ovallate
150 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
1 camca teh baking powder*
10 g susu tepung*(*disatukan dan ayak)
25 g serbuk badam
2 biji telur gred A
15 g popy seed (biji kas-kas)
1 biji oren, parut kulitnya dan perah jus
Cara membuatnya :-
1. Panaskan oven pada suhu 170C. Putar mentega, gula perang dan
ovallate hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus putar
hingga kembang. Masukkan parutan kulit oren, gaul rata.
2. Satukan tepung yang telah diayak bersama popy seed dan serbuk
badam, gaul rata. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung
berselang seli dengan jus oren hingga habis. Gaul rata.
3. Sudukan ke dalam muffin cup, atau paper cup yang dialas dalam
muffin mould (seperti gambar disini..), 3/4 penuh. Buat hingga siap
dan bakar 12- 15 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum
dihidangkan
No comments:
Post a Comment