Assalamualaikum...
Berbuka puasa apa ptg ni? Kalau shima. pg2 dah pikir nak masak apa ek..ptg ni. Teringat kat anak, kat hubby apa yg dia org nak mkn..hish! teruk betulkan..tak dinafikan jg tekak maknya pun kdg2 lg over nak mkn itu ini...Namun, walaupun ikut tekak sendiri, alhamdulillah semua boleh terima apa yg shima masak. Balik pd resepi ptg ni, actually jemput2 ni mknn favourite hubby dan semua anak bujangnya. Shima pulak tak brp suka..tp oleh sbb shima ni mmg suka sgt mkn jagung, maka shima pun masukkan sekali jagung yg kebetulan tersimpan je dlm peti ais..erm..sedaplah..gerenti shima akan buat lg lps ni..taklah balik2 jemput2 nasi dan ikan bilis je.. Ok jom kita tgk resepinya..shima selongkar dr blog Kak Nor Secubit Garam...tima kacih kak nor...
CUCUR
JAGUNG
Sumber : Kak NOr (Secubit Garam)
1 cawan isi jagung (lebih kurang satu biji jagung fresh)
1/2 cawan isi udang yg dipotong kecik
2 cawan tepung gandum
1bj telur
1 sudu teh yis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak utk menggoreng
1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak kedalam sebuah bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
5. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda..
6. Selamat mencuba.
1 cawan isi jagung (lebih kurang satu biji jagung fresh)
1/2 cawan isi udang yg dipotong kecik
2 cawan tepung gandum
1bj telur
1 sudu teh yis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak utk menggoreng
1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak kedalam sebuah bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
5. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda..
6. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment