Sayur Kacang Botol Goreng


Assalamualaikum....
Sayur Kacang botol/boto goreng ni merupakan sayur kegemaran shima dan hubby. Kalau tak buat ulam shima akan masak goreng sebegini atau masak sambal dan dicampur dgn telur...sedapnya..Teringat zaman masa belajar di universiti dulu. Sewa rumah dgn rakan2 dr pelbagai negeri...jd bila time turn dia org masak..pelbagai menu keluar..best tau..dpt rasa mknn dr pelbagai negeri. Agaknya klu tak duduk serumah..shima pun tak pandai mkn budu, dan sebagainya. Balik2 menu masakan johor je hehe..

Oklah..utk resepi hari ni..nak jg ke resepinya? isk malulah..main campak2 je..
BAHAN-BAHAN:

  • 300gm kacang botol      | dipotong
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2.5cm belacan   | dibakar terlebih dahulu
  • 1 btg cili merah
  • 1 sudu makan ikan bilis    | dibersihkan
  • 125ml air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis


CARA MEMASAK:

  1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih, belacan, ikan bilis, cili merah, dan belacan hingga lumat.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan kacang botol ditumis seketika
  4. Akhir sekali, masukkan sedikit air dan perasakan secukupnya. Sedia untuk dimakan.


No comments:

Post a Comment