ONDE-ONDE LABU MANIS




Ok...resepi berikut ni merupakan resepi yg diadaptasi dr resepi buah melaka. Cuma resepi ni ditambah dgn labu supaya rasanya lebih lembut dan enak dan teksturnya tak begitu liat. Memandangkan anak2 suka mkn, insyAllah shima gerenti akan buat lg lps ni....Tima kacih kak Yati atas resepi atas kesudian berkongsi resept  yg enak ni...


ONDE-ONDE LABU MANIS
Sumber : (Kak Yati Sinar Kehidupan)

Bahan-Bahan
  • 2 cawan labu- yg telah di kukus dan dilenyek
  • 2 1/4 cawan tepung pulut
  • 1 ketul gula melaka - dipotong kecil2
  • 1/2 biji kelapa - diparut putih sahaja dan digaul dgn secubit garam
  • Air secukupnya- utk merebus onde2
  • 2 helai daun pandan-di simpulkan
Cara-cara
  1. Lenyek labu yg di rebus hingga lumat dan digaul sebati dgn tepung pulut.
  2. Kemudian masukkan air sedikit2, jika perlu. Saya tak letak air pun.
  3. Seterusnya gaul rata dan uli hingga menjadi doh yg lembut.
  4. Kemudian buat bebola kecil, masukkan potongan gula melaka ditengah2nya, tutup dgn kemas dan kepalkan semula menjadi bebola .
  5. Golekkan supaya menjadi sebiji bebola kecil. Buat sehingga adunan habis.
  6. Jerang air dlm periuk bersama daun pandan hingga mendidih. Masukkan bebola tadi kedlm air mendidih. Angkat apabila ia sudah terapung (maknanya... dah masak la tu..)
  7. Akhir sekali golek2kan diatas parutan kelapa tadi.

No comments:

Post a Comment