Assalamualaikum.
Bila shima bw blk kg, apam ni, ramailah yg ingat ia kek. Memasing kt kek marble la, kek pelangilah dan mcm2 lg. Bila shima kt bkn kek tp apam, ramai jg yg terperanjat....sbb mrk kt x mcm apam pun. Maklumlah yg biasa dia org mkn apam eno, apam beras dsb. Jd shima pun x salahkan dia org jg..tp yg kelakar tu...dah ada jg yg risik2 nak order utk kenduri kendara dan bertanyakan hrga...Alhamdulillah.
Oklah resepi ni shima dpt dr dapur kak madihah@ ratna. Erm..tq lah kak atas resepi yg sedap dan tak muak dimakan...suka3x...Jom kita semak resepinya..
- APAM DEWA @ BAHULU KUKUS
- Sumber : Kak Madihah (Dari Dapur Madihah)
- Sumber 2 : MaDiHaA aka Ratna
- Bahan-bahan
- 6 biji telur
- 1 1/2 cawan gula (MaDiHaA letak 1 1/4 cawan gula kastor)
- · 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar sunquick (utk hilangkan bau hanyir telur)
- · Pewarna
- · 1 sudu kecil ovelette (Ina tambah ~ MaDiHaA tambah juga)
- Cara-cara
- 1. Pukul telur bersama gula dan sunquick dan ovelette hingga kembang (putih).
- 2. Setelah kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata
- 3. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian dan masukan pewarna yang disukai. Alaskan loyang dengan plastik, kemudian masukan adunan ke dalam loyang berselang seli.
- 4. Kemudian kacaukan sedikit adunan yang di dalam loyang dan lorekkan corak di atas.
- 5. Kukus selama 45 minit atau sehingga masak. (MaDiHaA kukus 1 jam dengan menutup loyang saiz 7" x 7" dengan aluminium foil
No comments:
Post a Comment