BISKUT SUJI BRUNEI



Assalamualaikum....
 
 
1 lagi resepi n3 yg dah tertunggak sejak raya. Dah berbulan2 baru nak update. Keje bykla...mmg bz sgt2. Kdg2 tu sampai sakit tengkuk berhari2...kata org klu selalu sakit tengkuk tu maknanya stress..betullah agaknya. Shima lum pernah check tekanan darah...harap2 sihatlah hendaknya.
 
Oklah shima pun malas nak cite lg. Biskut ni mmg sgt digemari oleh anak2 shima. Lum pun raya, biskut dah abis sebalang. Rasanya yg lemak manis mmg sdp sgt dimkn....nyum...nyumm. Jom la kita tgk resepinya ya...Shima dpt resepi ni lps sekodeng dapur Mas Duniaku..
 
 

Biskut Suji Brunei 
Resipi asal - Harlina Mahdar RN
Sumber :
CMG - Dapur Tanpa Sempadan.

BAHAN-BAHANNYA :-)

200 gram minyak sapi (jenama Gheeblend)

100 gram lemak sayur @ shortening

180 gram gula halus @ kastor

100 gram cornflakes, kisar halus

1 kuning telur

80 gram suji

80 gram tepung jagung

Tepung gandum secukupnya (kuranng lebih 370 gram)


BAHAN SALUT :
Nestum yang dikisar halus secukupnya

Susu tepung secukupnya

Sedikit gula aising (yang ni terpulang, nak letak atau abai kan)


CARA MEMBUATNYA :
Putar minyak sapi, shortening dan gula halus hingga rata.
 
Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan rata.

Perlahankan kelajuan, masukkan suji, tepung jagung, cornflakes
 
kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh
 
yang lembut (mat guna anggaran tepung 370 gram).

Ambil secubit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari, susun
 
dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang
 
telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga
 
kuning keemasan.

Biar kan sejuk atas dulang pembakar. Perlahan2 ambil biskut yang
 
siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi, isi
 
dalam paper cup pilihan.
 
 


No comments:

Post a Comment