Resepi sihat yg sedap dan plg mudah penyediannya. Shima guna ikan kerapu yg bersaiz sederhana je..Tak kisahlah beso ke kecik..yg penting menjilat kaki..hish! jari...
IKAN KERAPU STIM LIMAU
Bahan-bahan:
- Ikan Siakap
- Bawang putih cincang
- Cili padi cincang
- Halia dirincik halus
- Bawang besar dirincik halus
- Serai dirincik halus
- Daun limau purut
- Sos ikan (menggantikan garam)
- Air limau nipis
- Sedikit gula
- 1 sudu teh minyak masak
- Secawan air (untuk lebih berkuah)
Cara membuatnya:
- Gaul ikan siakap dengan sos ikan. Kemudian tabur semua bahan yang dihiris tadi.
- Taburkan sedikit gula
- Siram air limau nipis dan kemudian sesudu minyak masak (utk melembutkan ikan)
- Kukus selama 20 minit
- Masukkan daun limau purut dan kukus lagi dalam 10 minit.
- Sedia untuk dihidangkan.
Sumbangan
Resepi Oleh:- Puan
Hariaty Esmail (Krazy Cakes),
Sungai Petani, Kedah.
No comments:
Post a Comment