Assalamualaikum...
Kek coklat sentiasa mendapat tempat di hati penggemar kek, apatah lg kanak2..sikit2 coklat. Begitu jg dgn Shima, walaupun dah ada bermacam2 kek moden skrg, kek coklat tetap dihati. Klu dah lama tak buat kek coklat, mesti imran tanya...lama ibu tak buat kek coklat. Tak kiralah versi manapun, yg penting coklat. Oklah hari ni shima nak share resepi kek coklat yg cara penyediaannya dan rasanya mcm American Chocolate Cake. Sedap...mcm yg shima pernah bgtau sblm ni..hati shima mmg dah terpaut dgn rasa American choc Cake. Bg yg tak suka kek yg manis...yg ni mungkin menepati selera anda...
KEK COKLAT BLACK BEAUTY
Sumber : Kak Yatie (Sinar Kehidupan)
Bahan
A
- 2 cwn tepung gandum/superfine
- ¾ cwn serbuk koko
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 2 sudu kecil b.powder
Bahan
B
- 2 cwn gula castor
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn myk masak @ butter dicairkan (saya guna butter)
- 1 cwn air panas suam
- 1 sudu besar coklat emulco
- 3 biji telur
Cara-Cara
- Ayak Bhn A, ketepikan
- Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
- Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
- Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
- Guna loyang 8x8
Topping
mudah tapi sedap (Shima tak buat)
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1 cwn gula
- 2 1/2 cwn air (saya guna susu cair)
- 1/2 cwn tpg jagung
- 2 sudu besar majerin/ butter
Cara-
Cara
- Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.
No comments:
Post a Comment