Assalamualaikum...
Org johor mmg x bleh lari dgn masakan asam pedasnya..org kt dah sebati. Dalam seminggu mesti nak masak 3-4 kali. Kalau pakcik shima hari2 mesti asam pedas...yg tukar ikannya je. Selalu shima masak guna ikan, tp kali ni shima guna nak guna ayam sbg bhn utamanya. Tp sblm shima masak, shima saje2 jenguk kat dapur Kak Nor Secubit Garam. Tah mcm mana hati ni tergerak nak try resepi asam pedas yg agak berbeza dr kebiasaan yg shima masak. Kak Noor kata dia pun suka masak asam pedas guna resepi yg ini. So, shima pun tryla..Pergh! mmg betullah..mmg kelas!! pekat!..terasa lada hitam dan daun kesom mcm2 lagila. Puan2 mmg patut try resepi ni sbb shima skrg dah jatuh hati dgn resepi asam pedas ni...
20 tangkai cili kering*-didihkan sebentar angkat dan toskan
1
labu kecil bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 kuntum bunga kantan*
2 batang serai*
sedikit daun kesum* semua bahan bertanda * di kisar
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
beberapa batang bendir
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam*
sedikit belacan*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 kuntum bunga kantan*
2 batang serai*
sedikit daun kesum* semua bahan bertanda * di kisar
air asam jawa secukupnya
garam secukup rasa
beberapa batang bendir
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam*
sedikit belacan*
Caranya
Panaskan minyak
Tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak
Pastikan cili betul2 masak masukkan sedikit ar asam jawa
Masukkan ayam.
Didihkan sebentar dan masukan garam
Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi.
Masukkan perencahnya kacang bendir/tomato/terung
Kecilkan api dan didihkan hingga masak.
Tutup api dan sedia untuk di hidang.
No comments:
Post a Comment