Salam....dah plan nak baking apa hari ni or minggu ni? Hari ni shima nak share sebiji kek yg dah masuk list tp x sempat2 nak try..sbb kena tunggu nak masak labu baru buat. Biasalah family shima ni nak kata ramai, boleh thnla...cuma sbb anak2 masih kecik..jd kalau beli labu yg saiz kecik pun smpi 2 hari baru abis. Anak2 plk kurg gemar mkn sayur...penat dah ajar dan latih..tp x mau jg..kecuali sup kentang je dia org laju mkn..huhu. Tu yg kdg2 nak beli labu ni pikir 2-3 kali. Okeylah dah terlanjur labu masih ada baki, so shima pun merayaplah dr rumah ke rumah dan........akhirnya shima berjaya smpi ke rumah kak Izah Muffin Lover. Di situ bermula kisahnya Si Labu Labi nih...sedap tau! Tp klu puan2 tak brp suka kek yg manis, bolehlah kurgkan gula dlm sukatannya. JOM mkn....
PUMPKIN
CAKE
source: allrecipes
terjemahan
oleh: izahdaut
(saya
buat separuh dari resepi)
1
1/2 cawan minyak sayur
2
cwn gula putih
4
biji telur
3
cwn tepung serbaguna
2
tsp baking soda
2
tsp baking powder
3
tsp serbuk kayu manis *saya letak secubit je
1
tsp garam
2
cwn labu lecek /puree
1/2
cwn kacang walnut cincang *saya tak letak
Directions
1.
Panaskan oven 190 C.
2.
Ayakkan tepung bersama baking soda, powder, serbuk kayu manis dan
garam. Ketepikan.
3.
Dalam mangkuk yang besar, satukan gula dan minyak. Masukkan telur
satu persatu dan kacau sebati.
4.
Masukkan tepung dan pukul sehingga licin dan gebu.
5.
Masukkan kacang dan labu lecek. Kacau lagi hingga sebati dan gebu.
6.
Bakor kek selama 1 jam atau sehingga masak.
7.
Sejukkan di atas rack dan taburkan gula aising sebelum dihidan
No comments:
Post a Comment