BUBUR SUP



Ok...sape yg suka mkn bubur...jom salin resepi ni...mmg sedap sgt. Anak2 asyik mengulang mkn. Tp mkn bubur ni mmg cepat lapar..so, sape anak ramai boleh buat lebih sikit. Tp bg keluarga shima yg anak 4 org ni..mmg agak banyak, smpi shima terpaksa bg jiran sebelah..hehe. Siap mkn tengahari menyambung ke mlm lg. Nak resepi? Jom layan...
 



BUBUR SUP
Sumber : Kak Yatie (Sinar Kehidupan)
 
Bahan:
2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10 minit dan toskan

daging/isi ayam ~ dipotong kecil

5 biji bawang merah ~ dihiris halus

3 ulas bawang putih ~ dihiris halus

2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg mancis)

3 sudu besar rempah sup (serbuk)

1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam yg ditumbuk

1 rempah sup bunjut

1 batang celery ~ dipotong kiub

2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub

1 kiub pati ayam/daging

2 1/2 liter air

garam

minyak

Bahan Penumis:


1 btg kayu manis

5 kuntum bunga cengkih

3 bj buah pelaga

1 kuntum bunga lawang

Bahan tabur:


bawang goreng

daun saderi ~ dihiris

Cara:


Panaskan minyak dalam periuk rice cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.

Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Goreng hingga kekuningan.

Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn sedikit air dan serbuk lada hitam.

Biarkan hingga wangi dan masukkan potongan daging/ayam.

Kacau dan biarkan daging mesra dgn rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.

Masak hingga daging 1/2 empuk dan masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.

Masak hingga air mendidih dan masukkan beras, celery dan ubi kentang.

Masukkan juga kiub pati ayam/daging, garam dan sedikit gula jika suka.

Alihkan periuk ke rice cooker dan masak hingga bubur masak.

Hidangkan dalam mangkuk dan tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.

*tambahkan air panas jika bubur agak pekat

** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas




No comments:

Post a Comment