Ok...sape yg suka mkn bubur...jom salin resepi ni...mmg sedap sgt. Anak2 asyik mengulang mkn. Tp mkn bubur ni mmg cepat lapar..so, sape anak ramai boleh buat lebih sikit. Tp bg keluarga shima yg anak 4 org ni..mmg agak banyak, smpi shima terpaksa bg jiran sebelah..hehe. Siap mkn tengahari menyambung ke mlm lg. Nak resepi? Jom layan...
BUBUR SUP
Sumber : Kak Yatie (Sinar Kehidupan)
Bahan:
2 cawan beras ~ dibasuh dan rendam 10
minit dan toskan
daging/isi ayam ~ dipotong kecil
5 biji bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
2 in halia ~ diketuk/dihiris pjg (btg
mancis)
3 sudu besar rempah sup (serbuk)
1 - 1 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
yg ditumbuk
1 rempah sup bunjut
1 batang celery ~ dipotong kiub
2 - 3 bj ubi kentang ~ dipotong kiub
1 kiub pati ayam/daging
2 1/2 liter air
garam
minyak
Bahan Penumis:
1 btg kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Bahan tabur:
bawang goreng
daun saderi ~ dihiris
Cara:
Panaskan minyak dalam periuk rice
cooker dan tumis bahan penumis hingga wangi.
Masukkan bawang merah, bawang putih dan
halia. Goreng hingga kekuningan.
Masukkan rempah sup yg dibancuhkan dgn
sedikit air dan serbuk lada hitam.
Biarkan hingga wangi dan masukkan
potongan daging/ayam.
Kacau dan biarkan daging mesra dgn
rempah, kemudian masukkan 1 cawan air.
Masak hingga daging 1/2 empuk dan
masukkan lebihan air dan rempah sup bunjut.
Masak hingga air mendidih dan masukkan
beras, celery dan ubi kentang.
Masukkan juga kiub pati ayam/daging,
garam dan sedikit gula jika suka.
Alihkan periuk ke rice cooker dan masak
hingga bubur masak.
Hidangkan dalam mangkuk dan tabur
bawang goreng dan hirisan daun saderi.
*tambahkan air panas
jika bubur agak pekat
** lebihkan serbuk lada hitam jika nak bubur lebih pedas
No comments:
Post a Comment