Salam....1 Malaysia,
Dah fikir nak masak apa? Apa kata puan2 cuba menu yg simple ni. Walaupun simple tp nasinya mmg sedap. Bg yg suka nasi yg kurang rasa rempah ratusnya, shima rekomenkan yg ni...anak2 shima pun suka mkn. Bg lauknya pula, shima sediakan yg simple je Ayam Masak Madu dgn Acar Timun Nanas atau di sini org panggil pencuk. Kalau puan2 suka Dalca bolehla tambah sbg pelengkap, tp Shima malas nak buat sbb anak2 tak suka mkn...hehe..(dlm hati..bagus2, klu x pening maknya nak masak lagi) Oklah jom kita tgk bhnnya2...
Nasi Minyak Simple
Sumber : Majalah Saji
Bahan2:
1.5 kg beras basmathi (shima pakai beras siam wangi je)
600 ml minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
10 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan
1/2 tin susu cair
1/2 sudu garam
1/2 sudu serbuk jintan
70 gm kismis (x letak sbb xde stok)
80 gm bwg goreng
Pewarna kuning (optional)
Bahan hiris:
6 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
5 cm halia
Cara menyediakan:
1. Bersihkan beras dan toskan airnya. Tumiskan bahan hiris dgn kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, lawang hingga wangi.
2. Kemudian masukkan tadi ke dalam beras, tambahkan susu dan garam.
3. Masukkan daun pandan dan air, pewarna, tanak hingga nasi masak.
4. Taburkan bawang goreng dan kismis. Hidangkan.
#Sukatan air, bergantung pd jenis beras yg kita gunakan. Kalau guna beras basmathi sukatan air hendaklah sama byk dgn beras.
No comments:
Post a Comment