Ayam Merah Gula Melaka

Resepi ke 2 Shima ialah Ayam Merah Gula Melaka. Resepi ni memang menjadi kegemaran suami dan anak2. Kalau kat rumah ni seminggu mesti ada 2 ekor ayam..itupun tak cukup juga. Biasalah budak2 memang suka makan ayam..kdg2 bertambah 2-3 pinggan. Maknya yg dah muak mkn ayam..agaknya zaman tu dah berlalu...hehe. Bila umur dah 35 ke atas..suka mkn ikan pulak.

Ok, kita tengok resepinya ye.


Ayam Merah Gula Melaka

1/2 ekor ayam (digoreng sekejap)
10 tangkai cili kering *
7 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
Rempah 4 sekawan
Sedikit belacan*
Gula melaka (ikut suka)
Air asam jawa atau tomato puri
Garam

Bahan bertanda * perlu dikisar hingga halus.

Cara membuatnya:

Tumis dahulu rempah 4 sekawan. Kemudian masukkan pula bahan2 yg dikisar hingga naik minyak. Masukkan air asam jawa. Setelah itu masukkan gula melaka..ikut kemanisan yg anda suka. Akhir sekali masukkan garam. Masukkan ayam yg telah digoreng dan kacau rata. Biarkan ayam masak dan sebati dengan bahan2 tadi. Jika anda suka basah/berkuah tambahkan sedikit air. Setelah masak bolehlah dihidangkan bersama nasi putih.





No comments:

Post a Comment