Resepi pada Ramadan ke 10 ni ialah Maggi Goreng. Menu yg paling disukai oleh anak2..dan maknya jg. Okla kan..dpd makan Mee Maggi yang siap perencah, baik anak2 mkn maggi yg rencahnya disediakan oleh maknya. Terjamin kebersihan...Sejak kisah satu keluarga terkena keracunan akibat beli mknn berbuka di bazar ramadan, terbit rasa was2 plak dlm hati ni nak beli kat bazar. Walaupun tak semua penjual tu pengotor, tp lebih baik kita berhati2. Al-Fatihah buat arwah adik Nurdini, moga dicucuri rahmat ke atas roh beliau. Simpati dan sebak bila membaca kisah yg membawa kematian beliau, hanya disebabkan kecuaian org lain..Kesimpulannya, kalau boleh usahakan utk memasak, biarlah menunya ringkas tetapi terjamin kebersihan.
Ok, sape2 nak resepi Maggi Goreng Pedas, boleh copy di bawah ni
MAGGI GORENG PEDAS
BAHAN-BAHANNYA :-)
5 paket mi maggi kosong-mi shj tanpa perisa
1 pokok sawi
1 biji telur, pukul sedikit
4 - 5 ekor udang, dibersihkan
1/2 cawan isi ayam
5 biji bawang merah, tumbuk
1 ulas bawang putih, tumbuk
1 biji tomato kecil, potong 4
3 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tomato
2 camca besar kicap pekat
Secubit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
- Celur mi maggi hingga lembut, toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga garing. Kecilkan api, masukkan sos tomato, kacau kata.
- Tambah udang dan ayam kacau rata dan tolak ke tepi kuali. Masukkan telur, masak sekejap dan hancurkan, gaul rata. Masukkan kicap pekat, garam dan gula, kacau rata dan tambah mi maggi tadi. Gaul rata.
- Masukkan tomato, sawi, gaul. Rasa dan jika kurang masin anda boleh renjiskan sedikit kicap cair. Masak sekejap dan boleh matikan api. Hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment