DADIH (Ramadan 8)

Assalamualaikum..
Jam dah pukul 11.37 pm. Mata ni macam tak larat nak masukkan N3 hari ni...walaupun takde yg special, tp saja nak share. Tgh dlm pantang, manalah ada masakan yg sedap2 bleh dimakan..balik2 masak ayam, ikan caru, selar, kerisi, bawal (kdg2). Sayur plak balik2 sawi, fucuk, tempe, kentang, carrot, cendawan...naik berbuih mulut ni dibuatnya. Klu nak wat desert or kuih muih pun kena belek2 resepi tak nak byk telur..sikit ala2 manja gitu blehla layan..Dahle 2 hari lepas Shima bentan...demam..bdn punyalah bisa tak leh nak ckp. Puncanya, Shima mandi malam..pakai air panas..sikit je..tak tahan panas sgt cuaca mlm tu..hah! rasakan..suruh bibik gosokkan bawang putih kat kuku kaki, tangan, kening pun tak jalan..lastly panggil tukang urut, barulah ok...disamping makan pain killer. Tobat...tobat..

Aik...td kata ngantuk..panjang pulak storynya..hehe. Ptg tadi Shima masak lauk asam pedas ikan kerisi utk sahur. Desert pulak Shima wat dadih je atas permintaan Imran. Dari semalam dia minta buatkan...ptg ni baru berkesempatan..bukan main laju dia telan dadih tu masa buka puasa tadi...sejuk..mmgla sedap. Resepinya pun senang je..tak sampai 1/2 jam dah beresssssssssss..

DADIH
Resepi asal : Kak Gie
Sumber : Teratak Che Tam
Bahan-nya .

35gm agar-agar powder
6 liter air - anggaran 4 jag ( kalau u ada pitcher tupperware gunakan yg kecil - 1.5 liter)
500 gm susu tepung ( dibancuh dgn 1 cawan air - tidak termasuk air yang 6 liter tadi)
700 gm gula castor ( ikut rasa , tapi mesti manis kalau tidak , tak sedap)
20 gm esen vanilla
Perisa emulco - strawberry, jagung & chocolate
Cara-cara nya.

1. Masak agar agar dgn air hingga larut.
2. Masukkan gula , masak hingga mendidih. Sejukkan 15 minit (suam suam kuku)
3. Masukkan susu kedalam agar agar tadi,kacau rata, masak hingga mendidih dan tapiskan.
4. Akhir sekali masukkan perisa yg anda suka ,kalau boleh biarlah lebih sedikit barulah 'kaw' , kacau rata rata dn masukkan kedlm acuan kecil yg ada penutup. Sejukkan dlm peti sejuk. Sedap di makan bila sejuk.


No comments:

Post a Comment