Spt mana yg Shima katakan tadi, utk sahur Shima masak asam pedas je..biasalah org Johor, sikit2 asam pedas..yg tukar ikannya je. Actually, klu ikut tekak Shima ni, asam pedas kena masak pekat, letak pulak lada hitam..pergh!!! terangkat beb! lagi2 klu ada daun kesum..mak mertua lalu pun tak perasan..hehe. Tp Shima tak nak lah pentingkan diri sendiri..kesian plak kat anak2..so..Shima beralah jg, buat cair sikit jd kurangle kepedasannya. Lagi si Imran..tak tahan pedas..tercungap2 cari air lps tu. Adik2nya tak kisah pun..semua sebat! Jadi umah Shima ni memang setiap masa ada sambal..tak kiralah sambal belacan ke, sambal getuk ke, sambal nanas ke..whatever..janji mesti letak cili api..klu tak..hubby tak lalu mkn..
Nak resepi ke? Mesti ramai yg tahu masakkan...ok.layan je la..
ASAM PEDAS IKAN KERISI
BAHAN2:
5 ekor ikan kerisi segar, cuci bersih dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan jus asam jawa
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Masa tumis ni kan letak 1/2 camca teh garam dan sedikit serbuk perasa (jika guna).
- Tuang air secukupnya. Bila mendidih, masukkan ikan dan tuang jus asam jawa, kacau perlahan dan sederhanakan api. Biar mendidih hingga ikan masak.
- Rasa dan jika perlu, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan bila ok boleh matikan api.
Garam dan gula secukup rasa (@ serbuk perasa)
3/4 cawan cili kisar
Air secukupnya
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci belacan*(*ditumbuk halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
CARA MEMBUATNYA :-)
No comments:
Post a Comment