Cak! Bersiaran kita lagi, pd Ramadan yg ke 18. Begitu cepat masa berlalu...Camne dgn persiapan raya? Dah siap semua? Bagi Shima, persiapan tinggal 30% , tinggal beli kasut anak2 dan emaknya juga hehe.. Cuma rumah je..lom siap cat. Ahad ni, InsyaAllah..akan buat secara bergotong royong. Tahun ni ahli keluarga Shima semakin bertambah, maka belanja pun bertambah juga..tp takpelah setiap anak yang dilahirkan itu ada rezeki masing2 dan yg pasti sejak Muhd Isyraq Razin dilahirkan, alhamdulillah rezeki datang mencurah2, sampai nak cari masa utk berbuka bersama2 hubby pun susah krn ada je janji temu dgn pelanggan setiap hari.
Hari ni, Shima plan nak wat kek lapis Alwani, tapi bila hubby blk keje je..dia suruh wat Tiramisu plak. Maklumlah biskut Ladies Finger dah beli smpi 5 paket, tp tak sempat2 lg nak wat. Okla..lagi bagus..lagi senang kojo den..menu lain hubby suruh masak kue tiew goreng. Dah lama tak wat, sejak bibik keje dgn Shima. Dia tak pandai mkn kue tiew dgn makaroni. Kat kg dia takde benda2 ni. Jadi smlm Shima suruh dia masak nasi goreng sendiri..sbb tu je yg dia pandai. Kang terkulat2 plak takde mknn utk dia berbuka.
Cite pasal tiramisu, sblm ni Shima pernah cuba menggunakan kek coklat..tp kali ni Shima gunakan biskut ladies finger. Itu pun Shima jumpa kat kedai brg2 bakery Baguss di Shah Alam..tu dia punyalah jauh dr Kluang ke Shah Alam..baru jumpa. Bg Shima sama ada guna kek atau biskut, rasanya tak jauh beza..anak2 suka ltk kek coklat. Utk menyedapkan lagi rasanya, Shima lapiskan dgn coklat ganache..emm..sedap. Jom kita tengok resepinya..
KEK TIRAMISU
Bahan2nya;
Biskut Ladies Finger (jumlah bergantung pd loyang)
Bahan2nya;
Biskut Ladies Finger (jumlah bergantung pd loyang)
200ml whipping cream
250ml cream cheese
1/2 cawan gula castor
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko (hiasan)
coklat ganache
Cara-cara Membuatnya
1. Mula-mula, bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas.
2. Satukan gula, cheese dan cream. Pukul adunan tadi
sampai kembang dan gebu.
3. Celupkan sebentar biskut tadi ke dlm air nescafe, dan
susun biskut tadi dlm loyang
4. Ratakan coklat ganache atas biskut tadi dan diikuti
adunan cream cheese.
5. Ulang menyusun biskut yg dicelup nescafe tadi dan akhir
sekali lapiskan biskut tadi dgn adunan cream cheese.
6.Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
7.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya.
(shima lapiskan coklat ganache sekali je, krn tak nak terlalu manis)
No comments:
Post a Comment