Ok...n3 yg terakhir utk mlm ni ialah Kek Chiffon Pandan & Mocha. Resepi asalnya ialah Kek Chiffon Pandan, tp saja Shima tukar dan melakukan penderhakaan, dn menambah perisa mocha. Emm..boleh thn sedap..patutla kwn2 ada yg nak order. Tp klu shima, shima lg suka Chiffon Strawberi Coklat. Tak kisahla tu..janji sedap kan..kan..Nak resepinya??
Kek Chiffon Marble Pandan & Mocha
Bahan A
6 biji kuning telur
50 gm gula castor
1/4 garam
4 sudu besar minyak jagung
70 gm santan
Bahan B
110 gm Tepung kek
(klu tak ada tpg kek guna tepung gandum dan add 1/2 sudu teh baking Powder)
Bahan C
6 biji putih telur
100 gm gula castor
1/2 sudu teh krim of tartar
Bahan D
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh mocha emulco + 1 sudu besar coco powder + 1 sudu besar air panas
6 biji kuning telur
50 gm gula castor
1/4 garam
4 sudu besar minyak jagung
70 gm santan
Bahan B
110 gm Tepung kek
(klu tak ada tpg kek guna tepung gandum dan add 1/2 sudu teh baking Powder)
Bahan C
6 biji putih telur
100 gm gula castor
1/2 sudu teh krim of tartar
Bahan D
1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh mocha emulco + 1 sudu besar coco powder + 1 sudu besar air panas
- Panaskan oven pada suhu 170C
- Bancuh kan A hingga sebati. Masukkan B dan gaul hingga sempurna.
- Pukul putih telur C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan krim tartar. Pukul lagi hingga kental (kalau kita angkat pemukul ia spt bertanduk - meringue)
- Ambil 1/4 bahagian meringue dan gaulkan dgn adunan kuning telur dr langkah (2) dengan kaedah kaup balik dan sebatikan hingga rata. Masukkan semua baki meringue dan gaulkan adunan dgn rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. satu bahagian di campurkan dgn pandan paste dan kaup balik hingga rata. Manakala satu bahagian lagi dicampurkan mocha emulco dan serbuk koko dan kaup balik dgn sempurna.
- Tuangkan adunan ke dlm acuan kek angle food 22 cm atau 9 inc ( tak perlu di gris dgn butter ye!) secara berselang seli. Bakar pada suhu 170C selama 40 - 45 minit atau hingga masak.
- Keluarkan kek dr ketuhar setelah masak dan terbalikkan nyer dan biarkan sejuk.
- Sisip tepi acuan dgn pisau tajam, tarik keluar dan sisip pulan bahagian bawah acuan. Tanggalkan dr acuan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.
Cara Membuatnya
No comments:
Post a Comment