DAGING BLACK PEPPER





Assalamualaikum...
Lamanya dah tak bersiaran...rindu rasanya. Dah byk gambar2 tersimpan dlm kamera tp tak sempat nak masukkan dlm n3, almaklumlah sekarang ni minggu peperiksaan. Bukan mak je yg busy, anak2 pun kena kerah suruh buat revision. Kalau tak dikerah, alamatnya memang tak belajarla...lagi2 anak lelaki. Klu girl ni dia tekun juga belajar..ni boy. Klu tanya dah study ke lom...memang jawapannya dah je. Nak lg berkesan...memang ibu bapa kena memainkan peranan. Duduk sama2 study dgn dia..tunjuk ajar mana yg boleh. Barulah dia study betoi2...budak2 la katakan..

Okla..balik pd n3 kita pd hari ni..actually dah lama nak try resepi ni, tp selalu tertangguh, sbb shima ni jarang beli daging. Imran suka makan ayam. Klu Azhad plak dia suka seafood especially udang dgn sotong. Seri pulak setakat ni suka sgt makan tomyam dan bihun goreng. Si kecik Razin...hehe..susu cap ibu..sbb baru 4 bulan..Begitulah karenah anak2. Dulu masa kecik2, makan je apa yg kita sediakan, skrg ni dah pandai order mcm2..especially imran. Baru darjah 3, tp klu dia tengok resepi yg sedap2, mulalah nak itu ini..patutlah muka pun dah kembang skrg. Masa nak masak daging ni risau jg, manalah tau dia org tak nak makan. Tp alhamdulillah, abis juga..sbb masakan ni warna hitam, jd anak2 ingat letak byk kicap..hehe..tu yg laju je.  Itu pun imran bebunyi jg.."Ibu, nape daging ni rasa lain sikit, ibu pakai kicap apa?" Hehe..dlm pd tu tgn dia laju jg menyuapkan nasi ke mulut...

Isk, byk pulak membebel..jom kita salin resepinya. Shima amik resepi Hanie Liza..emm..sedap..

DAGING BLACKPEPPER 

Bahan-bahan 

500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis] 
2 s/b kicap pekat 
2 s/b tepung jagung ] bancuh 
1 cawan air ] 
2 s/b lada hitam [tumbuk] 
3 s/b minyak untuk menumis 
garam secukup rasa... 

bahan tumis [mayangkan/hiriskan] 
5 ulas bawang merah/kecil 
2 ulas bawang putih 
1 inci halia 
1 labu bawang besar 

bahan hiasan 
2 tangkai daun sup ] 
2 tangkai daun bawang ]potong 1 inci 
1 biji tomato [belah 6] 
2 biji cili merah 
2 biji cili hijau 

Cara membuat 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu. 
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut. 
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat. 
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan. 




No comments:

Post a Comment