UDANG MENTEGA



Assalamualaikum...
Hari ni Shima malas nak celoteh panjang. Kepala ni rasa berat sgt mcm ditimpa batu konkrit..huhu. Mana tak nye selsema dah masuk 3 minggu, tp masih tak baik2 lagi...huhu. Nak mkn pun takde selera...hilang deria rasa...tak syok betul. Dah mcm2 ubat telan, tp camtu gak. Sedih betul bila tengok anak2 dan hubby mkn dgn berselera..tp tukang masak..tak dapat nak menikmati masakannya...

Oklah...malas nak cite panjang. Udang mentega ni sepatutnya kena guna kuning telur je kalau nak dia bersarang. Tapi shima sayang pulak nak buang putih telur, tu yg kejadiaannya mcm dlm gambar...dia tak bersarang..tapi rasanya mmg sedap..ada lemak, manis, masin2 butter..pedas sikit..mmg kenalah dgn tekak family shima..

Jom..tgk resepi!


UDANG MENTEGA
Sumber : Majalah Saji
Bahan-Bahan
·         12 ekor udang saiz besar
·         2 sudu butter
1 sudu besar susu cair
·         3 biji kuning telur
·         Sedikit daun kari – letak 2 tangkai
·         Sedikit cili padi – letak 5 biji di potong serong
·         Serbuk kunyit dan Garam
·         Minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan
  1.  Goreng udang sehingga masak.
  2. Bila udang hampir masak, masukkan daun kari dan cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Apabila sudah masak, ketepikan.
  3. Dengan menggunakan minyak yang sama, biarkan minyak di kuali anggaran dalam 1/2 cawan. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair dan minyak betul-betul panas.
  4. Sementara itu, kacau-kacau telur dan susu cair bagi rata. Matikan api apabila minyak betul-betul panas. Tuangkan perlahan-lahan telur sambil tangan kanan mengacau dalam bentuk pusingan. Biarkan ia bertali-tali.
  5. Apabila sudah selesai, angkat telur dan toskan tapis untuk membuang minyak berlebihan. Seterusnya, tos di atas kertas serap minyak (tisu dapur)
  6. Kemudian, campurkan udang dan telur, dan hidangkan.

1 comment:

  1. salam kenal shima..skodeng resepi butter prawn ni..nampak sedap la.. :)

    ReplyDelete