Kita sambung lg berceloteh mlm ni dgn resepi cup cake plak...asyik2 wat mapin je, kali ni wat cupcake plak. Idea nak wat cup cake dtg lps singgah ke umah blogger Izah The Muffin Lover tu...geram betul tgk cupcake dan mapin yg comel2 tu...tu yg skrg ni kejap2 nak wat cupcake atau mapin..kira mcm dah gian plak. Amacam kiut tak mapin kita...hehe..color ijau lg. Mcm mana bersemangatnya anak daraku mengadap dpn oven tgu mapin ni masak..mcm tu jg bersemangat dia mkn mapin tu sebiji demi sebiji masuk ke mulut. Cuba suruh makan nasi..huh..bkn main liat lg..
Cupcake ni bg shima soft, moist dan sedap plak tu...sape yg tak suka manis boleh kurangkan gula. Resepi asal kena guna unsalted butter, tp shima ganti dgn butter biasa je. Rasanya klu ikut resepi asal lebih sedap. Tu la..pandai2 menderhaka hehe. Ikut apa bahan yg dah sedia ada kat umah. Oklah sape suka makan cup cake angkat tangan!! hehe..boleh copy resepinya skrg ye..
PANDAN CUP CAKE
sumber:
kak
Yatie ( tp sy jmpa kat blog Izah)
Bahan-Bahan
180
g mentega (unsalted butter)
140
g gula halus
2
biji telur
80
ml susu segar
1
camca teh esen vanilla
220
gm tepung gandum*
2
sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1
camca teh pandan paste
Cara
membuatnya
Putar
mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan
telur satu
persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen
vanilla dan putar
lagi.
Perlahankan
speed dan masukkan tepung berselang seli dengan
susu cair hingga
habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan
paste dan gaul rata.
Sudukan
ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar
dalam oven yang
telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25
minit atau hingga
masak. Bergantung pada oven masing2..
No comments:
Post a Comment