Cup Cake Pandan


Kita sambung lg berceloteh mlm ni dgn resepi cup cake plak...asyik2 wat mapin je, kali ni wat cupcake plak. Idea nak wat cup cake dtg lps singgah ke umah blogger Izah The Muffin Lover tu...geram betul tgk cupcake dan mapin yg comel2 tu...tu yg skrg ni kejap2 nak wat cupcake atau mapin..kira mcm dah gian plak. Amacam kiut tak mapin kita...hehe..color ijau lg. Mcm mana bersemangatnya anak daraku mengadap dpn oven tgu mapin ni masak..mcm tu jg bersemangat dia mkn mapin tu sebiji demi sebiji masuk ke mulut. Cuba suruh makan nasi..huh..bkn main liat lg..




Cupcake ni bg shima soft, moist dan sedap plak tu...sape yg tak suka manis boleh kurangkan gula. Resepi asal kena guna unsalted butter, tp shima ganti dgn butter biasa je. Rasanya klu ikut resepi asal lebih sedap. Tu la..pandai2 menderhaka hehe. Ikut apa bahan yg dah sedia ada kat umah. Oklah sape suka makan cup cake angkat tangan!! hehe..boleh copy resepinya skrg ye..


PANDAN CUP CAKE

sumber: kak Yatie ( tp sy jmpa kat blog Izah)

Bahan-Bahan
180 g mentega (unsalted butter)

140 g gula halus

2 biji telur

80 ml susu segar

1 camca teh esen vanilla

220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste


Cara membuatnya

Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan

 telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen

vanilla dan putar lagi.
Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan

susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan

 paste dan gaul rata.
Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar

 dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25

minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..



No comments:

Post a Comment