Sambal Tumis Terung


Ni antara salah satu sayur favourite shima...selain masak sambal, shima suka juga buat pajeri terung. Tp ada orang, tak boleh mkn sayur ni kan...ada yg kata anginlah dan macam2 lagi. Tp so far shima makan ok je..malah anak2 pun suka. Mungkin bergantung pd tubuh badan seseorang...

Nak ke resepinya? Sama macam buat sambal biasa...cuma letak terung yg dah digoreng terlebih dahulu..


Sambal Tumis Terung @ Terung Sambal


Bahan-bahannya:

Terung panjang
Segenggam udang kering*
Cili kisar-ikut kepedasan*
2 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
*barang bertanda diblender ye

Cara-caranya:
Terung dibersihkan dan di belah jangan putus,goreng
hingga empuk,asingkan.
Panaskan minyak,tumiskan bahan blender sehingga naik
bau. Masukkan lada kisar dan biar hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air asam jawa. Kacau seketika masukkan
garam dan gula secukup rasa. Setelah agak kering tuang
sambal atas terung yang telah disusun dalam pinggan.

 

No comments:

Post a Comment