Kalau masak sup ikan merah ni, shima mesti teringatkan arwah ibu mertua shima. Arwah suka sangat sup makan kepala ikan merah. Sedih kalau terkenangkan beliau...sbb arwah suka kalau shima yang masakkan untuknya. Apa pun yang pergi tetap pergi. Sedar tak sedar dah 100 hari arwah meninggalkan shima sekeluarga. Moga roh arwah ibu mertuaku Hajah Zaileha binti Daeng Malak ditempatkan di syurga bersama org2 yg beriman.
Bahan2nya:
1
ekor ikan merah
1 labu bawang besar-ditumbuk
4 ulas bawang putih-ditumbuk
2 in halia-ditumbuk
Rempah tumis 4 sekawan
1 sdt lada sulah
garam
daun bawang untuk hiasan
bawang goreng
Tumis bawang n rempah tumis hingga wangi. masukkan air ikut banyak mana kuah diperlukan. Biarkan mendidih. Masukkan ikan, didihkan. masukkan garam, lada sulah. Perlahankan api, Setelah ikan masak padamkan api, taburkan daun bawang n bawang goreng semasa menghidang.
1 labu bawang besar-ditumbuk
4 ulas bawang putih-ditumbuk
2 in halia-ditumbuk
Rempah tumis 4 sekawan
1 sdt lada sulah
garam
daun bawang untuk hiasan
bawang goreng
Tumis bawang n rempah tumis hingga wangi. masukkan air ikut banyak mana kuah diperlukan. Biarkan mendidih. Masukkan ikan, didihkan. masukkan garam, lada sulah. Perlahankan api, Setelah ikan masak padamkan api, taburkan daun bawang n bawang goreng semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment