Hehe...alamak malunya nak tunjuk kek ni. Shima buat kek ni masa birthday Seri Qaisara yg ke 2 tahun pd 4/4/12 yg lalu. Serba salah sebenarnya nak letak dlm blog..sbb nampak comot sgt. Nak letak atas meja pun segan. Buat dah desperate masa tu. Shima plan nak beli je..sbb dahle bersilat kat dapur, sediakan menu utk majlis Seri mlm tu..nak buat kek lg mcm nak pitam dibuatnya. Klu shima ni housewife..lainlah. Tp sbb hubby kata suruh buat sendiri...maka shima pun buatlah jg demi anak daraku sorang ni. Maghrib baru siap...punyalah kelam kabut masa tu.
Nak tau sbb apa rupa kek tu mcm tu? Lps shima tepekkan cream cheese atas kek...shima pi la mandi. Dlm kepala masa tu dah plan dah nak buat design apa. Lepas siap2 mandi, shima pun ke dapur, nak sambung balik keje mendeko yg tak selesai lg...sekali nak tau apa jadi?????? My hubby dah pandai2 mendeko kek tu.....adoiiiiii!!!!!! geram betulla...kalau lawa takpe...huhu...nampak tak coklat cip atas kek dan tepi kek tu...hubby la punya keje. Takkanlah nak buang pulak...terkilan jg dibuatnya..tp klu dibuang lg bertambah2 comot kek tu. Geram juga..tp nak buat mcm mn. Nasib naiklah keknya sedap..cewah..memujilah pulak. Serius tau..Carrot Cake resepi Leen Omar ni memang sedap!! Shima dah try mcm2 versi carrot cake, tp bg shima ni resepi yg paling sedap dan menepati selera shima dan keluarga. Tp sayang 1000 kali sayang, shima terlupa nak snap foto masa kek ni dah dipotong. Rasanya lemak, lembut dan lembab je..dan tak terlampau manis..sedang2 gitu.
Oklah bg, penggemar Carrot Cake..trylah resepi ni..tak nyesal punya..
Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net (Mamazieza)
Bahan2:
Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn
Mentega Cair 1 cwn
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
yg sederhana besar]
Walnut cincang ¾ cwn
Topping:
Cream Cheese ¾ ketul
Mentega/Krimwell 100g butter/krimwell
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
(kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180c
2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu
6. Biarkan sejuk then buat topping.
Hiasan Krim Keju:
Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek.
Bahan2:
Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn
Mentega Cair 1 cwn
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
yg sederhana besar]
Walnut cincang ¾ cwn
Topping:
Cream Cheese ¾ ketul
Mentega/Krimwell 100g butter/krimwell
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
(kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti butter/krimwell)
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180c
2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate soda dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair, cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung, kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi. Kalau tak melekat dah masaklah tuuu
6. Biarkan sejuk then buat topping.
Hiasan Krim Keju:
Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus & sapukan pd. kek.
No comments:
Post a Comment