Assalamualaikum...
Kali ni nak cite pasal kek coklat ni plak..nak mencari resepi satu hal jg..akhirnya Shima terjumpa 1 blog yg sudi share resepi kek coklat indulgence yg menjadi kegilaan ramai di Secret Recipe. Actually shima ni bukanlah penggemar kek coklat, jd susah jg nak pilih resepi kek coklat yg betul2 sedap dan menepati selera shima. Kalau anak shima pulak, kek coklat apa pun shima buat dia mkn laju je..lagi la klu bubuh coklat ganache atasnya.
Oklah balik pd resepi hari ni, berpeluh2 jg nak menyiapkan kek ni..4 hari 4 mlm...1 hari = 1 lapisan..hehe. Abaikan rupa kek ni yg sgt comot tu...yg penting rasanya walla..! mmg sedap...
KEK CHOCOLATE
INDULGENCE
Sumber : Blog Villakamimicasamawar
Bahan Kek
150gm tepung naik
sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung / butter cair
120ml
susu coklat
150gm gula kastor
1 1/2 sudu besar ovellete
2
sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk
koko
Cara-caranya
Telur
dan gula dipukul sampai kembang.
Masukkan
ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
Masukkan
minyak jagung, putar perlahan.
Masukkan
susu coklat dan cappucino emulco, bila sudah
sebati masukkan tepung
dan serbuk koko. Pukul perlahan
hingga sebati. Masukkan dalam loyang
kemudian bakar
hingga masak.
Ini
pulak bahan-bahan white chocolate filling:
100gm
compound white chocolate
150gm
butter
2
biji kuning telur
100gm
gula halus
250gm
non-dairy whipping cream
Cara-caranya:
Cairkan
coklat secara double boil - ketepikan
Pukul
whipping cream sampai kembang
Pukul butter, gula
hingga kembang kemudian masukkan telur
kuning. Pukul lagi sampai
kembang dan sebati. Masukkan
coklat gaul sebati dan akhir sekali
whipping cream tadi kacau
rata hingga sebati.
Bahan
dark chocolate filling:
100gm
compound dark chocolate
150gm
butter
2
biji kuning telur
100gm
gula halus
250gm
non-dairy whipping cream
-Caranya
sama seperti membuat white chocolate filling.
Bahan-bahan
ganache:
300gm
dark chocolate
300gm
non dairy whipping cream
25gm
butter
Caranya:
Masukkan
coklat kemudian kacau hingga larut.
*Kalau
guna periuk vision lepas masukkan butter matikan api
masukkan coklat
dan kacau hingga coklat cair. Periuk vision
simpan haba panas
so untuk elakkan coklat ter-over cooked
matikan api
Cara-cara
untuk layerkan kek:
Potong
kek kepada 4 bahagian.
Mulakan
me-layer dengan kek, white chocolate, kek, dark
chocolate, kek,
white chocolate, kek, dark chocolate...akhir
sekali sapu dark
chocolate pada seluruh kek kemudian simpan
dalam ice box hingga agak
keras.
Bila
agak sudah keras barulah curahkan ganache...lepas tu
bolehlah nak
hias cam mana gaya pun
sedap nye... nanti bile free nak try..
ReplyDeleteterima kasih sudi mencuba resepi dr villakamimicasamawar
ReplyDelete(^_^)
jom singgah blog sy... sy menjual tudung yg gojes masa kini.. tq for support :-)
ReplyDelete