MIHUN SINGAPORE

 
 Ok la rasanya mesti ramai yg dah tahu camne nak wat mihun ni. Senang je...pejam mata pun jadik...hehe. So mesti cuba tau..sedap..sesuai utk anak2 kecik. Klu anak2 shma buat mi ni bertambah2 pinggan...Oklah shima sharekan resepinya di sini ya...
 
Bihun Singapore
Sumber : Chef Hanilieza


Bahan-Bahan:
400 gm bihun [direndam lembut dan toskan]

200 gm daging [dihiris nipis dan rebus lembut]- Shima ganti ayam

200 gm sotong [dihiris kecil]

200 gm kucai [dipotong pendek]-x letak

250 gm kobis [racik halus]- ganti sayur sawi

1 batang carrot [disagat ]

1/2 cawan air

3 s/b minyak masak

garam secukupnya



Bahan Tumbuk
1 s/b lada hitam-Shima ganti lada putih sbb anak2 suka

1 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

bahan hiasan/tabor

1 biji telur [buat dadar dan hiriskan]

2 biji cili merah [mayang halus]



Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.

2. Masukan daging/ayam dan kacau rata.

3. Bila nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata.

4. Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.

5. Bila nampak bihun lembut masukkan daun kucai.

6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.

7. Bila menghidang, taburkan hirisan telur dadar dan cili merah.
 
 


No comments:

Post a Comment