Dah lama shima tak meroti...ceh...ceh..mcm la selalu sgt wat roti...hehe. Ok, actually dah byk kali wat roti ni, tp selalu je x dpt snap gambar, sbb anak2 selalu dah standby tepi dapur, berebut2 nak mkn yg panas2..tu la masalahnya. Yg ni pun, nasib baik dia org x tau shima wat roti arab, selalu pg2 dia sibuk tanya, ibu masak apa...kali ni senyap je..hehe, jd dptlah ibunya ketepikan bbrp ketul utk diambil gambarnya...pic x cun la..sbb guna hp..x kisahlah kan janji ada.
Kali ni shima try resepi roti arab dayang jack. Pencicahnya, shima masak lauk kari ayam...nak resepi jg kari ayam ke? Tak pyhlah kan...musti sume dah terror....ye tak? Ok...zassssssssssss jom tgk resepinya..
Roti Arab
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
1 sudu besar mentega/marjerin
sedikit garam halus
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu makan yis mauripan
air suam secukupnya
cara-cara :
Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar.
Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan.
Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik.
Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.
No comments:
Post a Comment