SOTONG GORENG TEPUNG YG SEDAP, CRISPY DAN TAK MELETUP



Jom, try resepi sotong goreng tepung...mmg sedap dan shima sgt puas hati dgn kejadiannya. Dulu buat, selalu tak jadi..kdg2 meletupla, tepung tak melekat la...tension je, mcm nak terbalikkan je pinggan tu...hehe..marah sgtlah tu. Tp skrg dah x jd masalah lps terjumpa resepi ni...mmg sedap, smpi skrg ni klu beli sotong, anak2 suruh masak sotong goreng tepung ni. Ok...jom tgu apa lg...mesti cuba tau..

Sotong Goreng Tepung Rangup

Sumber : NasRina Honey
Sumber 2 : Srikandi Tanah Jauhar

Bahan-bahan :

4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
1 cawan kecil tepung gandum
1/2 cawan kecil tepung jagung
3 sudu besar tepung beras
Garam secukup rasa (untuk gaul dengan sotong dan dalam tepung)
Serbuk lada putih secukupnya (SK tambah)
Serbuk lada hitam secukupnya (SK tambah)
Serbuk kunyit secukupnya (SK tambah)
Sebiji telur dipukul sedikit
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

1. Siang sotong dan hiris kasar (toskan betul-betul), gaul dengan sedikit garam
2. Campurkan semua jenis tepung, garam, serbuk lada putih dan serbuk lada hitam.
3. Ambil secukupnya campuran tepung campurkan dengan telur yang dipukul.
4. Panaskan minyak.
5. Gaulkan sotong dengan campuran tepung dan telur.
6. Ambil sekeping-sekeping hirisan sotong dan salutkan dengan lebihan tepung yang tidak dicampur telur.
7. Goreng dalam minyak yang sudah panas dengan api yang sederhana.
8. Rujuk tips di bawah...

Tips :
1. Jangan masukkan sotong dalam jumlah yang banyak dan bertindih-tindih.
2. Pastikan sotong tenggelam dalam minyak. Pastikan minyak telah panas, kemudian sederhanakan api dapur.
3. Balikkan sotong apabila bahagian atasnya telah garing.
4. Angkat sotong yang telah masak/ garing dan toskan di atas penapis (jangan toskan di atas tisu dapur)
5. Bila minyak sudah betul tos, barulah boleh letak di atas tisu dapur atau pinggan hidang.

*Hidangkan bersama sos cili thai.


No comments:

Post a Comment