Nyum..nyum! cedap! cedap! nak agi!..emm..bukannya anaknya je yg suka mkn kek chiffon pandan ni..maknya pun terlebih suka..apatah lg bila tengok rupe kek ni yg gebu dan tembam...belum rasa lg tu...hehe..ceh..ceh..! perasan la plak...Sape2 yg suka mkn kek chiffon ni, must try! sbb memang tak sama rasanya mcm kek chiffon yg jual kat pasaraya2 biasa..wat sendiri lg puas hati..dahle sedap, lemak, lembut, gebu..sume lengkap dlm 1 pakej..Ok..jom tengok resepinya
Kek Chiffon Pandan
Bahan-bahannya:
6 biji telur ( asingkan putihnya)
300 g gula halus
1/4 cawan minyak jagung
240 g tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh cream of tar-tar
1 sudu teh garam
1 cawan santan pekat
Pandan emulco
Cara-caranya:
1. Pukul telur dan masukkan setengah sukatan gula, pukul lagi sehingga putih warnanya, masuk minyak jagung dan pukul lagi ( jangan terlalu lama).
2. Masukkan santan, emulco dan garam.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul rata.
4. Dalam bekas lain pukul putih telur dan krim of tar-tar sampai kembang kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagiil-betul pekat.
5. Campurkan adunan tepung tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.
300 g gula halus
1/4 cawan minyak jagung
240 g tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh cream of tar-tar
1 sudu teh garam
1 cawan santan pekat
Pandan emulco
Cara-caranya:
1. Pukul telur dan masukkan setengah sukatan gula, pukul lagi sehingga putih warnanya, masuk minyak jagung dan pukul lagi ( jangan terlalu lama).
2. Masukkan santan, emulco dan garam.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit demi sedikit hingga habis sambil digaul rata.
4. Dalam bekas lain pukul putih telur dan krim of tar-tar sampai kembang kemudian masukkan baki gula halus dan pukul lagiil-betul pekat.
5. Campurkan adunan tepung tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan guna spatula satu arah sahaja.
No comments:
Post a Comment