KEK CHIFFON MARMAR
Sumber : Kak Ita Masam Manis
Bahan A
6 biji kuning telur
50 gm gula castor
1/4 garam
4 sudu besar minyak sayuran - ita guna minyak Mazolla
70 gm Strawberry Fresh Milk
Bahan B
110 gm Tepung kek
(klu tak ada tpg kek guna tepung gandum dan add 1/2 sudu teh baking Powder)
Bahan C
6 biji putih telur
100 gm gula castor
1/2 sudu teh krim of tartar
Bahan D
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu teh coklat emilco + 1 sudu besar coco powder + 1 sudu besar air panas
6 biji kuning telur
50 gm gula castor
1/4 garam
4 sudu besar minyak sayuran - ita guna minyak Mazolla
70 gm Strawberry Fresh Milk
Bahan B
110 gm Tepung kek
(klu tak ada tpg kek guna tepung gandum dan add 1/2 sudu teh baking Powder)
Bahan C
6 biji putih telur
100 gm gula castor
1/2 sudu teh krim of tartar
Bahan D
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu teh coklat emilco + 1 sudu besar coco powder + 1 sudu besar air panas
- Panaskan oven pada suhu 170C
- Bancuh kan A hingga sebati. Masukkan B dan gaul hingga sempurna.
- Pukul putih telur C hingga kembang. Kemudian tambahkan gula dan krim tartar. Pukul lagi hingga kental (kalau kita angkat pemukul ia spt bertanduk - meringue)
- Ambil 1/4 bahagian meringue dan gaulkan dgn adunan kuning telur dr langkah (2) dengan kaedah kaup balik dan sebatikan hingga rata. Masukkan semua baki meringue dan gaulkan adunan dgn rata.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. satu bahagian di campurkan dgn strawberry emulco dan kaup balik hingga rata. Manakala satu bahagian lagi dicampurkan coklat emulco dan serbuk koko dan kaup balik dgn sempurna.
- Tuangkan adunan ke dlm acuan kek angle food 22 cm atau 9 inc ( tak perlu di gris dgn butter ye!) secara berselang seli. Bakar pada suhu 170C selama 40 - 45 minit atau hingga masak.
- Keluarkan kek dr ketuhar setelah masak dan terbalikkan nyer dan biarkan sejuk.
- Sisip tepi acuan dgn pisau tajam, tarik keluar dan sisip pulan bahagian bawah acuan. Tanggalkan dr acuan dan bolehlah dipotong untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment