Bingka Ubi Marble (19 Syawal)



Assalamualaikum....
Apa khabar?? Shima doakan moga semuanya sihat2 belaka. Maklumlah bila dah penghujung raya ni, ramai yang wat open house, jd sudah tentu berbagai makanan disediakan...emm sedap memang sedap..maklumlah makan free..hehe. Apa pun aspek kebersihan jangan diabaikan..kalau tengok makanan tu lain macam je bau dan rasanya..jgnlah makan..Kalau tuan rumah tanya nape tak makan...nak jawab apa ek?? Susah jugakan..huhu. Lagi parah kalau dia tanya, "tak sudi ke nak makan?"..hah!! apa kita nak jawab? Jawapan yg paling klise...dah kenyang..ni rumah yg ke 3 or 4 or 5...Pandai2lah jawab ye..jgn sampai tuan rumah tu kecik ati. Jamahlah kuih raya or kuih muih..jgn tak makan langsung. ..

Okla, balik pada N3 pada hari ni Bingka Ubi. Ubi ni Shima dapat masa wat open house hari tu. Pakcik suami dr Kota Tinggi merangkap tukang masak Nasi Hujan Panas masa majlis hari tu..bagi seguni ubi kayu. Punyalah banyak sampai Shima terpaksa sedekah kat jiran, kawan2 dan bawa balik kg. Puas jugalah makan. Bibik Shima bleh kata hari2 goreng singkong (ubi). Mak mertua shima pun suka. Hari2 dia suruh bibik perapkan ubi waktu malam dgn ketumbar + bawang putih + kunyit + garam + sikit gula..lps tu esok goreng utk sarapan pg..emm sedap..minum pulak dgn kopi panas...meleleh seh..


Oklah untuk resepi Bingka Ubi Marble ni..bleh copy paste di sini ye..Trylah, sedap tau. Kalau nak manis lagi tambah gula. Shima buat ni sedang2 je..maklumlah shima jg mak mertua..jadi kenalah jg makan minumnya..tak boleh terlebih manis atau masin..biasalah org tua..

Bingka Ubi

Bahan2
4 cawan parutan ubi kayu yg siap diperah
1 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
sedikit garam
3 sudu makan butter lembut
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh vanilla
sedikit pewarna kuning dan merah jambu

Cara menyediakan
1. Panaskan ketuhar dan lengserkan acuan 8x8 dgn minyak
2. Pukul gula+butter+telur sekadar sebati semuanya. (shima blnd jer)
3. Maukkan parutan ubi, baking powder, vanilla, santan, susu cair, dan garam sebatikan dgn senduk.
4. bahagikan adunan kepada 2 dan warnakan sempurna.
5. Tuangkan berselang seli ke dalam acuan yg dilengserkan tadi dan bakar selama 1 jam, suhu 180'C
6. Biarkan sejuk barulah elok dipotong.


No comments:

Post a Comment