KEK LAPIS CHEESE PESONA


Assalamualaikum...
Dipendekkan cite...TERBAIK!!!!..memang best..lagi best!! hehe..sape yg lom pernah try..hah! kena try..dahle senang..bhn pun cinonet je..Anak2 ku tak berhenti2 buka peti ais..nak lg..nak lagi..termasuk la bapaknya. Actually kek ni shima buat sempena birthday my hubby..28/11..yg lps. Takdela nak deko2 atas kek tu..nyanyi2 pun dah cukup.."happy birthday 2 u...my hubby"..yg ke 37..dah tua kita ye..moga dipanjangkan usia dan dilimpahi rezeki yg melimpah ruah..dan kekal bahagia hingga ke hujung nyawa..AMIN!!!!


Ok..balik pd resepi hr ni..sape2 nak try..cepat salin resepinya..mesti x nyesal punya..

Kek Lapis Cheese Pesona

Resipi : Ryo@Ryoazhar
Sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus



Caranya membuatnya :
  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul menggunakan mixer hingga sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik @ kertas minyak @ baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je tau)
  7. Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.





No comments:

Post a Comment